gyerek

Weöres nem volt Terminátor

2010.01.25. 12:35
Ajánlom
Január 30-án lesz a 2008-as Év Gyermekkönyve-díjat elnyert Lackfi János legújabb, A részeg elefánt című kötetének játékos bemutatója a Marczibányi téren. A szerzővel a magyar gyerekvershagyományról, a szófaragás rejtelmeiről és a szövegekkel összenövő képekről és dallamokról beszélgettünk.

- A részeg elefánt verseinek némelyike motívumaival, szóhasználatával mintha nem is elsősorban gyerekeknek szólna. Gyermek- vagy felnőttversek ezek, és egyáltalán, létezik szerinted külön gyermek- és felnőttirodalom?

- Felnőtt szemmel lehet, hogy nem gyerekesek a kötet versei, de könyvtárakban, iskolákban nagyon sokfelé jártam velük Pécstől Szegedig, Veszprémtől Salgótarjánig, és kisdiák-közönség előtt felolvasva azt tapasztalom, működnek a szövegek, ők veszik a lapot. A gyerekköltészetnek nem kell gagyognia, és az sem jó, ha a gyerek mellett az esetek többségében mégiscsak ott álló felnőtt olvasó beleőszül az unalomba, és kihullanak a fogai.

- Vörös Istvánnal közös, Apám kakasa című verseskönyvetekben megkíséreltetek a magyar gyermekvershagyománnyal párbeszédbe lépni. Hogyan lehet egyáltalán a generációk versélményeit meghatározó Weöres Sándor-szövegek után magyar gyerekverset írni? Új témákat és új hangot, kell találni ahhoz, hogy érvényes versek szülessenek?

- Weöres nem holmi Terminátor, korántsem lezárt, sokkal inkább elkezdett valamit. Fesztelenül, könyékig turkált abban a nagy zsákban, amelyet több ezer év töltött meg költői eszközökkel. Az "izzik a galagonya" balladásságához a formát az "országúton hosszú a jegenyesor, hosszú a jegenyesor hazáig" kezdetű magyar nótától szedte el gátlástalanul. Minden érdekelte őt, sláger és szonett, eposz és mondóka. Ösvényeket indított el, melyeken vég nélkül lehet kalandozni. Mi több, az Apám kakasa-kötettel azt is megpróbáltuk megmutatni, hogy a hagyomány maga olyan labirintus, melyben vég nélkül lehet bolyongani. Szándékunk szerint kinyitottuk a hagyomány porlepte nagykönyvét, hogy mindenki kedvére ott folytathassa a magyar költészetet, ahol az elődök abba se hagyták. Kaptam is azóta olvasói levelet, mely a Csiribiri ismert ritmusában a minden szülőt rémítő tetűvészt énekli meg: "Parazita, parazita / hajhullám, / ízeltlábú / baj hull rám". Kozármislenyben pedig, a Szófaragó táborban tíz év körüli gyerekekkel írtuk, hogy "Bóbita, Bóbita rendőr, / Virsliből áll gumibotja, / Fánk-karikás a bilincse, / Száz betörő nyalogatja". És persze zenehallgatás vagy beszéd közben mindig új és új formákra, kifejezésekre vadászom. Elég annyi, hogy aki "kezet fog" és "fogat kezel", máris beindul a gépezet: "fejet hajt" és "hajat fejt", és így tovább.

- Régóta Molnár Jacqueline illusztrációival jelennek meg gyermekkönyveid. Fontosnak tartod, hogy a gyerekeknek szánt szövegek mellé motívumaikban és hangulatukban is passzoló képek kerüljenek?

- Az illusztrátor igazi társalkotó, képeivel társalkodnak a szövegek, színei, formái meghatározzák a létrejövő könyv hangulatát. Egy gyerekkönyv épületében a versek a puszta falak, és minden, ami belsőépítészet, ami a hangulatot és a hely szellemét adja, az már az illusztráció. Elvben elképzelhető egy feketén-fehéren világító gyerekkötet, de ilyet szerencsére nem nagyon csinálnak. Molnár Jacqueline valóságos kincs, mióta ráakadtam, szinte csak vele dolgozom együtt, ennek eredménye a mostani kötet is, melyet nagy örömömre a Móra Kiadó is egyik legszebb kötetének tekint.

- Ha már szóba hoztuk a társművészeteket, beszéljünk a zenéről is! Több ismert zenész, köztük Lovasi András, Gryllus Dániel, Halász Judit, Csík János dolgozta fel és énekli verseidet. Mennyire számít, ha egy versnek dallama is van, és akár énekelhetik is a gyerekek?

- A zene rengeteget számít, magam is muzsikusnak készültem egykor. Van olyan család és olyan iskolai osztály is, akiknek életéről kérésre alkalmi verset szereztem ismert dallamra, azóta is kívülről fújja az egész kis közösség. Ez nagyon fontos lehetőség, úgy érzem, nem szabad kihagyni. Az Apám kakasa című kötet esetében, ahol klasszikus magyar gyerekversek mellé kerültek a mi mai variációink, volt olyan koncert is, ahol a Kaláka elmuzsikált egyet-egyet az eredetik közül, mi pedig "mellétettük" prózahangon a magunk variációit. A részeg elefántban is ott van rengetegféle dallam (például a West Side Story egyik népszerű dallama a "mozog a / fogam, a / nemjóját" mögött), csak ki kell hallani, énekelni, kopogtatni.

- Január 30-án tartjátok Berg Judittal a Részeg elefánt játékos könyvbemutatóját a Marczibányi téren. Mivel készültök?

- A "könyvbemutató" ijesztő, felnőttes szószörnyeteg. Mi inkább jó hangulatú, játszóházas együttlétet tervezünk, együttdalolással, kézműveskedéssel, mondókázással. Segítségünkre lesznek a Weöres Sándor Általános Iskola, a budavári Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és a nagykovácsi Sufni Diákszínpad diákjai és tanárai. Judit és én próbáljuk a gyerekekkel szót értve, az ő kedvük szerint színesíteni az együttlétet. Talán még verset is írunk közösen…

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.