gyerek

Zenére hangolva

2011.11.29. 08:00
Ajánlom
A zenei nevelés sok szempontból lényegi kérdés. A zenészek utánpótlása, a koncertlátogató közönség bővítése mellett a legfontosabb az egyén képességeinek kibontakoztatása, és mindenek felett a zene örömének megismertetése. A Művészetek Palotájában már kezdetektől hangsúlyos szerepet képviselő családi és ifjúsági programok koordinátorával, Körmendy Zsolttal a jelenlegi struktúráról és a főbb célkitűzésekről beszélgettünk.

- A Művészetek Palotájának családi és ifjúsági programjainak szerkezete öt fő pilléren nyugszik: az egész estés koncerteket befogadni még nem tudó korosztálynak szóló gyermekhangversenyek, a cselekvő részvételre épülő élmény és aktivitás csoportjába tartozó rendezvények, az élményszintű befogadást segítő hangverseny előtti találkozások, a hangszerek világába kalauzoló hangszerbemutatók és hangversenytermi környezet jobb megismerését célzó egyéb találkozások körébe tartozó programok. A meglévő rendezvények célcsoportja a 0-18 év közötti gyerekek. Hogyan épül fel a programszerkezet a korosztályokat tekintve?

- Gyermekhangversenyeink csoportjába sorolható a Babakoncert, melynek lényege, hogy az élőzenével való találkozás a szülővel együtt jön létre, és a pici megtanulja a zenét zeneként észlelni, és azt, hogy érdemes figyelni rá. Óvodásoknak szól a Minimatiné, iskolásoknak a Matinékoncertek sorozata. Ezek hétvégi, családi jellegű programok. Nemrég indítottuk el az Iskoláskoncerteket, melyekre csoportosan válthatnak jegyet az iskolák, igen kedvezményes áron.

Az „élmény és aktivitás" kategóriájába tartozik a Ringató és most induló két új foglalkozásunk. Ezek egyike a kicsiknek szóló Tesz-vesz Muzsika, amelynek lényege, hogy a gyerekek a környezetükben, az otthon található tárgyakkal való közös játék és az éneklés kapcsolódik össze benne. A másik újdonság a MUS-E foglalkozás megjelenése kínálatunkban. Ez egy nemzetközi zenepedagógiai program, melyet Yehudi Menuhin indított el és ahol különböző művészeti ágak találkozásának lehetünk tanúi. Nem utolsó sorban a saját programunk, a Zenebona is ide sorolható, amely fejlesztő, énekes, kreatív zenei gyakorlatokra épül, óvodástól iskolás korosztályig ajánlott. A Rendhagyó zenés találkozások szerepel még ebben a kategóriában, amelynek keretében iskolai csoportok számára koncert egy műsorához kapcsolódva részben zenei, részben képzőművészeti foglalkozásokat tartunk. Ezek az iskolai csoportok később részt vesznek egy zenekari próbán és a hangversenyen is.

A hangverseny előtti beszélgetésekhez tartozik a Hangoló, amelyet csoportos jegyvásárlás esetén ajánlunk fel és vagy az iskolában vagy a Müpában tartunk a koncert előtt. A cél, hogy ráhangoljuk a gyerekeket a hangverseny élményszerű befogadására. Érdekesség, hogy nyugaton nem a gyerekeket, hanem a pedagógusokat készítik fel ilyen módon, és így sokkal nagyobb kört tudnak elérni.

A hangszeres foglalkozások között találjuk a Hang-szer-szám címűt, amely bár koncertszerű szituáció, sok zenével, a lényegi momentum a különböző hangszerek bemutatása. Három témát járunk körül ciklikusan ismétlődő programokkal: világzenei hangszerek, magyar népi hangszerek és a szimfonikus zenekar hangszercsoportjai. A következő félévben a világzene következik, Zenél a világ! címmel.

Egyéb találkozások között említendő a Cifra Palota és a különböző háznéző programok. Ezek közé tartozik a partneriskoláknak ajánlott speciális vezetés, a Kulissza, amely mint neve is elárulja, a színfalak mögé enged betekintést.

- Milyen szakmai partnerek segítik a munkát?

- A Zeneakadémiával hosszú távú stratégiai kapcsolatunk van, a Hangulatkoncertek, a Babakoncertek és az iskolába kivitt hangversenyek műsorát zeneakadémisták adják. A Hangulatkoncertek sorába illeszkedő Gradus ad Parnassum sorozat, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjában részt vevő hallgatók hangversenyei is az intézményhez kötődnek. E fiatal, de már profinak mondható zenészek nélkül nem tudnánk ennyi programot megvalósítani, mivel anyagi és emberi erőforrásaink végesek. A hallgatók fontos tapasztalatokat szerezhetnek a fellépések során, és előny az is, hogy életkorukból adódóan ők minden tekintetben közel állnak a gyerekekhez. A Zeneakadémián kívül természetesen más felsőoktatási intézményekkel, konzervatóriumokkal és zeneiskolákkal is együttműködünk.

- Mit érdemes tudni a Müpa partneriskola programjáról?

- Immár harmadik tanévünket kezdtük meg. Az első évben budapesti iskolákat hívtunk meg, a második évben Pest megyében hirdettük meg a programot. A harmadik évben részben velük folytatjuk, részben érkeznek új jelentkezők is, de a partneriskolák száma nem változik. Körülbelül harminc intézmény tud részt venni a programban, mivel kis létszámmal dolgozunk és ehhez képest nagyon sok mindent kínálunk. Egy iskola ugyanis három osztályát vagy három évfolyamát nevezheti ebbe a programba. Ők azt vállalják, hogy a tanév során részt vesznek meghatározott iskolás programokon, és persze látogatják a Müpa hangversenyeit. Bár egyes országokban a hangversenytermi programok már beépültek a tantervbe, egy nemrég tartott külföldi konferencián bemutatva nagy sikert aratott ez a program. A célunk nekünk is az, hogy az eredményeket felmutatva és példát adva elérjük, hogy a közvélemény és a döntéshozók ugyanolyan súllyal kezeljék a koncertpedagógia kérdését, mint a múzeum- vagy színház-pedagógiáét.

- Milyen főbb irányvonalak és elvek mentén alakulnak a Müpa családi és ifjúsági programjai a jövőben?

- Úgy érezzük, hogy az elmúlt négy évben mind a korosztályok, mind a műfajok, mind a programok típusa szerint kialakult egy programmátrix, de van még, amit nem értünk el. A legfontosabb célunk az, hogy a már koncertlátogató „családi" közönség mellett megszólítsuk az iskolákat is, hogy olyan fiatalokat is elérjünk, akik amúgy nem jutnának el hozzánk családjuk révén. Itt látjuk az áttörést lehetőségét a közönségnevelés és -bővítés terén. Ennek jegyében indítottuk el ebben a tanévben az Iskoláskoncerteket, amelyekre már most elkeltek a jegyek, és reméljük, jövőre még többet tudunk rendezni belőlük. A másik fontos irány a kooperáció lehetőségének keresése, olyan közös produkciók létrehozása hazai és nemzetközi partnerekkel, amelyek eljuthatnak több helyszínre. Ez egyszerre költséghatékony és biztosítja a produkciók nagyobb körben való elérését. Harmadikként említeném a tömegmédiával való együttműködésben rejlő lehetőségeket, szintén annak érdekében, hogy az általunk felmutatott és közvetített értékek minél szélesebb közönséghez eljuthassanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.