gyerek

Zsolnay családi negyed

2012.05.03. 16:51
Ajánlom
Bábszínház, játszóterek, kosárlabdapálya, planetárium, interaktív varázstér – megannyi helyszín a Zsolnay negyedben, ahol a családok kellemesen és tartalmasan tölthetik el az időt. BESZÁMOLÓ 3. RÉSZ

Míg a szülők - saját gyerekkorukat visszaidézendő - egy pohár gyöngyöző szörp és egy finom rétes megnyugtató társaságában töltik az bábszínházi teraszon, a csemeték mászhatnak, hintázhatnak, csúszdázhatnak, játszhatnak a babaházban, s tehetik mindezt tökéletes látótávolságban. De ha lepottyannának valamelyik eszközről, akkor sincs gond, mert biztonságos a burkolat. A szörp-rétes-játszóterezés után vagy előtt pedig semmiképp ne mulasszák el az idén ötvenéves Bóbita Bábszínház valamelyik előadását. Például a frissen bemutatott Péter és a farkast.

Kuthy Ágnes rendezése - dramaturg: Kolozsi Angéla, tervező: Mátravölgyi Ákos - személyes ihletettségű: "Édesanyám már kisbaba koromban sokszor feltette Péter és a farkas meséjét hanglemezen. A lemezt egyre többször és többször kértem, hogy feltegye. Szép lassan felismertem, hogy a fuvola a kismadár, a klarinét a macska, az oboa a kiskacsa és a fagott a nagypapa hangszere. Később a dallamokból már következtetni tudtam, hogy a zene vidám, táncos, indulós, bánatos vagy éppen szomorú. Szerettem ezt a lemezt, a zene megszeretése sokkal könnyebben ment, mert egy mesébe ágyazva hangzott el. Nemrég újra elővettem ezt a lemezt és most már az én kisbabám hallgatja..." Ez az intim viszony tökéletesen átérződik az előadáson.

Egy vízszintes vonal, két vízszintes vonal, három vízszintes vonal, négy vízszintes vonal, öt vízszintes vonal - kész is a kotta, ami könnyedén átalakul húrokká, cicabajusszá, farkaskarmolássá, ha meg rápottyannak a kottafejek, mindjárt villanypóznán üldögélő madárkákat látunk. Könnyedén történik a színpad szélességében-magasságában kifeszített fehér vásznon minden átalakulás-átlényegülés, és pontosan abban a pillanatban, amikor a felnőtt néző elkezdene azon gondolkodni, hogy vajon ebben még mennyi van (mert már nem sokat érez benne), tökéletesen kiszámított ritmusban meglátjuk a színpadot. Az üres fekete teret, amelyet zenészsziluettek töltenek ki. A görgőkre szerelt, gyors helyváltoztatásra képes felületek fehérek, tehát vetítésre, árnyjátékra is alkalmasak, de használhatók bármilyen helyszín - görkori- vagy gördeszkapálya, ház, erdő - jelzésére is. A diakronitásában komornak ható teret tökéletesen oldják Mátravölgyi Ákos színes bábjai, amik néhány geggel egyetemben a szovjet, lengyel, csehszlovák, NDK-s rajzfilmek "boldog békeidejének" hangulatát idézik. A lehető legegyszerűbben fogalmazva: cukin retrósak. A halált oldja a dramaturgia és a rendezés - a cica újjáéleszti a madarat, az éhezéssel megbüntetett farkas kifogyja a kötelet, és elmenekül, a megevett kiskacsa pedig visszatér -; a pontos hang- és karakterazonosításban segíti a háromévesek célközönségét az illusztratív megjelenítés, a rendező által említett, vissza-visszatérő hangszer-szereplő megerősítés, miközben nincs a prokofjevi történetre és zenére ráerőszakolva semmi - ne felejtsük el, hogy a felvételen a lokálpatriotizmus jegyében a Pannon Filharmonikusok játszanak -, a gyerekek meg önkéntelenül bevezetődnek a muzsika világába.

A Zsolnay Kulturális Negyed aktuális programfüzetét átlapozva feltűnik, hogy mennyi családi program van itt, a Bóbitában és az egyéb kultúrházi terekben, illetve a szomszédos Kodály Központban: színházi előadások, bábkészítő foglalkozások, Csigaház és Bab(zs)ák koncertek, táncházak, a Zsolnay Fesztiválon fellépett a Kolompos és a Kaláka, de a tudomány iránt érdeklődő gyerkőcökről sem feledkeznek meg.

A planetáriumot frissen, a fesztivál alatt avatták fel. Valószínűleg kevesen tudtuk, de Pécsett 1975 óta üzemelt csillagda, ami akkoriban is különleges volt a maga nemében: az országban elsőként fogadta a látogatókat a korában modernnek számító optikai berendezés. Az új, Egyesült Államokból érkezett digitális vetítőgép pedig szintén egyedülálló, és nemcsak Magyarországon, de Európában is. A nyolc méter átmérőjű kupola alatt egyszerre negyvenöten hallgathatják meg az előadásokat vagy nézhetik meg az ismeretterjesztő filmeket.

Mi is úgy éreztük magunkat, mint ha feküdnénk a fűben, és fejünk fölött elvonulna a nappali égbolt, átélnénk a szürkület fázisait, majd ránk köszöntene a csillagokkal teli meleg nyári éjszaka - remélhetőleg a légkondi csak elfelejtődött bekapcsolódni -, s aztán a hajnal. Sőt térben is utaztunk: föl az Északi-, majd le a Déli-sarkra, s onnan néztünk szerteszét az égen, aztán láthattuk, mi van az Egyenlítő fölött. Láttuk a Földet a Holdról és a Holdat a Földről, ott lehettünk keringő kisbolygók közt, belementünk a Szaturnuszba, és olyan csillagokat és csillagképeket is megismertünk, amelyek a fényszennyezett városokból nem észlelhetőek. Sötétedés után lett volna alkalmunk arra, hogy élőben, távcsővel fürkésszük az égboltot, de annyi érdeklődő kiskorú állt sorban a szerkezet előtt, hogy nem győztük kivárni sorunkat.

Az interaktív varázstér egy mini csodák palotája, ahol a fizika fura törvényeire kaphatunk magyarázatot, és ahol még a természettudomány iránt a legkevésbé elkötelezett kölök is játszva tanulja meg azt például, hogyan terjed a hang, mi a Bermuda-háromszög rejtélye. Egyetlen probléma van a varázstárral: kicsi. Egy nagyobb helyen, szellősebb elosztással nem éreznénk zsúfoltnak, és minden játékhoz lenne megfelelő tér. Bár lehet, hogy ez csak bizonyos magasság fölött okoz gondot...

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.