határon túli

2024 május 15., 14:55
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
2024 április 25., 16:40
Színház ajánló Szerző: Fidelio

Szavak nélkül is érthetően – délvidéki hallgatás az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata július 14-én elbúcsúzik az Átriumtól, ám előtte, májusban még utoljára vendégül látják délvidéki barátaikat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház nagyszerű társulatát. Urbán András költői rendezése, A hallgatás poétikája egy alkalommal lesz látható.
2024 április 24., 09:25
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Ioan Holender elnökletével rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb vokális versenyét, a Musicum Laudét

A fiatal énekes tehetségeknek szóló, mesterkurzussal és meghallgatással egybekötött megmérettetést Nagyváradon rendezik meg július 13. és 23. között. A jelentkezéseket május 9. és június 27. között várják.
2024 március 13., 11:45
Könyv gyász Szerző: Fidelio

Elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas író

A Kő hull apadó kútba című regény Kossuth- és József Attila-díjjal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett szerzője életének 86. évében, méltósággal viselt betegség után hunyt el Kolozsváron.
2024 március 1., 12:30
Színház hír Szerző: (va)

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
2024 január 27., 18:00
Színház gyász Szerző: Fidelio

53 éves korában elhunyt Tordai Tekla színművész

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színésznőjét január 26-án hajnalban, hosszú évekig tartó, méltósággal, hittel és reménységgel viselt szenvedés után érte a halál – adta hírül a Színház Online a kolozsvári teátrumra hivatkozva.
2024 január 20., 18:40
Plusz hír Szerző: Fidelio/MTI

Király László, Sebestyén Aba és Bede Kincső kapta az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

Király László Kossuth-díjas költő, műfordító, Sebestyén Aba rendező, színművész és Bede Kincső fotóművész kapta idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat.
2023 december 30., 11:10
Könyv gyász Szerző: Fidelio/MTI

64 éves korában elhunyt Kovács András Ferenc erdélyi magyar költő

December 30-án hajnalban elhunyt Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító, dramaturg, a Látó szépirodalmi folyóirat volt főszerkesztője – közölte a marosvásárhelyi lap szerkesztősége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink