hellobecsiklasszikusok

2014 december 31., 07:29
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Haydn: Búcsú szimfónia

A bécsi klasszikusokkal foglalkozó sorozatunkat Haydn szimfóniával nyitottuk meg, és Haydn muzsikával is zárjuk - stílszerűen a Búcsú szimfóniával.
2014 december 30., 07:43
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Mozart: C-dúr versenymű hárfára, fuvolára és zenekarra

Sorozatunk utolsó előtti részében Mozart hárfára, fuvolára és zenekarra írott versenyművét mutatjuk be. Régi tartozásunknak teszünk eleget, amikor megosztjuk Mozart e nagyszerű művét. A Világhírű operák sorozat, a Don Giovannit bemutató részében az alábbi rövid szövegre figyeltünk fel:
2014 december 21., 07:29
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Beethoven: IX. szimfónia

Sorozatunk Karácsony előtti utolsó műve Beethoven IX. szimfóniája. Tizenkét évvel a VIII. szimfónia után, 1824 májusában lép nyilvánosság elé Beethoven a IX. szimfóniával.
2014 december 20., 07:29
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Mozart: A-dúr hegedűverseny

Mozart G-dúr zongoraversenye után ezúttal az A-dúr hangnemben írott hegedűversenyét mutatjuk be, amely az öt hegedűverseny közül az utolsó.
2014 december 19., 07:29
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Mozart: G-dúr zongoraverseny

"C-dúr minisorozatunk" után Mozart G-dúrban írt zongoraversenyét mutatjuk be, amely Mozart 27 zongoraversenye közül az egyik legérzékenyebb és legszellemesebb mű.
2014 december 18., 07:30
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Beethoven: C-dúr "Waldstein" szonáta

"C-dúr utazásunk folytatódik: ma Beethoven opus 53-as Waldstein szonátáját mutatjuk be. E nagyszerű mű hatalmas építményén az életigenlő hang uralkodik. Az egész csupa fény és ragyogás."
2014 december 17., 07:29
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Mozart: C-dúr "Jupiter" szimfónia

"C-dúr utazásunk" következő állomás Mozart utolsó, a Jupiter melléknevet viselő szimfóniája.
2014 december 16., 07:30
Klasszikus helló bécsi klasszikusok Szerző: (um)

Schubert: "Nagy" C-dúr szimfónia

Bécsi kalandozásainkat Schubert „Nagy" C-dúr szimfóniájával folytatjuk. 1838-ban Robert Schumann bécsi látogatása során ráakadt a szimfónia kéziratára, és magával vitte Lipcsébe. Itt Felix Mendelssohn-Bartholdy adta elő; a Neue Zeitschrift für Musik zenei újság (melyet Schumann szerkesztett) pedig dicsérte a művet.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink