irodalom

2023 szeptember 27., 14:35
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
2023 szeptember 20., 14:10
Könyv hír Szerző: Fidelio

A Német Könyvdíj rövidlistájára is felkerült Terézia Mora regénye

Öt másik könyv mellett a magyar származású művész Muna oder Die Hälfte des Lebens című kötete is esélyes a rangos irodalmi elismerésre. Terézia Mora korábban már elhódította a díjat. 
2023 július 19., 10:30
Könyv hír Szerző: (vb)

Mintegy nyolcezer író, köztük Margaret Atwood is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

Nyílt levelükben azt sérelmezik, hogy az engedélyük nélkül használhatták fel a szövegeiket szoftverek betanítására, ami veszélybe sodorhatja a megélhetésüket.
2023 június 27., 11:55
Könyv lapszemle Szerző: (vb)

Mi a baj az állami irodalmi díjakkal?

Heves adok-kapok alakult ki az irodalmi életben, miután Kukorelly Endre nemrég nyilvánosan kritizálta az állami művészeti díjakat odaítélő bizottságokat, különösképpen Mezey Katalint, aki azonban visszautasította az író állításait.
2023 június 21., 13:45
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Olasz irodalmi életműdíjat kap Bruck Edith

A 92 éves, magyar származású író szeptemberben veheti át a Campiello-díjat. Az elismerést odaítélő zsűri indoklása szerint az alkotó egész életével és művészeti tevékenységével egyaránt példát mutatott,
2023 május 31., 09:45
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
2023 május 24., 14:05
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.
2023 április 18., 11:15
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Szülővé válás, háború, költészet és metál – új helyszínen érkezik a Margó Irodalmi Fesztivál májusban

Mások mellett Grecsó Krisztián, Tompa Andrea, Závada Péter, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Kemény Zsófi és Vida Gábor is bemutatja új kötetét, de Budapestre érkezik Andrei Dósa, Behrooz Bocchani és Thomas Erikson is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink