jankovics marcell

2023 június 28., 16:20
Vizuál beszámoló Szerző: Varga Bence

Tévedésem története – beszámoló a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról

Megvilágosodni egy kiállításon, elolvadni a tűző napon, együtt nevetni a gyerekekkel egy medve és egy kisegér kalandjain, álomképekben átélni egy polgárháborút, és végül: betekinteni a remélhetőleg távoli jövőbe. Így éltük meg a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál egy napját.
2023 június 19., 14:30
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Hamarosan kezdődik a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Június 21. és 25. között hatvanórányi filmvetítéssel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján.
2023 május 30., 12:05
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
2023 május 18., 13:30
Plusz hír Szerző: Fidelio

Jankovics Marcell emblematikus figurája tekint le ránk a VIII. kerületben

A Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát mostantól Jankovics Marcell mesefigurája, a Fehérlófia című filmből ismert Fanyűvő színes grafikája díszíti.
2022 november 9., 08:55
Vizuál interjú Szerző: Varga Bence

Huszonöt perc az örökkévalóságnak – Interjú Rubovszky Évával

„A magyar rajzfilmnek még mindig nincs akkora tábora itthon, mint amekkora híre van a világban” – fogalmazott lapunknak Rubovkszy Éva. Jankovics Marcell özvegyével, a november 18-án kezdődő IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnökével egyebek közt a tavaly elhunyt művész emlékezetéről, a nemrég bemutatott Toldiról beszélgettünk, ahogy arról is, miért nem szabad a gyerekeknek igénytelen tartalmakat gyártani.
2022 október 20., 15:25
Vizuál kritika Szerző: Varga Bence

Toldi Miklós alakváltozásai

Mi történik, ha egy korszakos zseni úgy dönt, hogy feldolgozza egy másik korszakos zseni alkotását? Bemutatják az egész estés Toldit. Jankovics Marcell utolsó filmjét október 20-ától láthatjuk a mozikban.
2022 szeptember 23., 11:25
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
2022 szeptember 15., 10:10
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Jankovics Marcell-kiállítást rendeznek Varsóban

A szeptember 15-én nyíló tárlat a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőnek állít emléket, a megnyitón, melyen részt vesz a művész özvegye, Rubovszky Éva, Az ember tragédiája című művének részleteit is levetítik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink