Jazz/World

10 jazzdíva, akibe beleszerethetsz

2014.06.29. 07:01
Ajánlom
Rivaldafény vagy füstös hangulat, individuális dallamok, elegáns dresszek. Kik ma a legragyogóbb jazzdívák? Összegyűjtöttük azokat, akiknél a szépség és tehetség szempontja egyaránt érvényesül.

1. Diana Krall

Ki mással kezdhetnénk a felsorolást, mint a kortalan jazzdívával? Diana Krall negyvennyolc éves, de nem fog rajta az idő. Zenész családba született és már négy évesen zongorázni tanult, tizenhét évesen pedig ösztöndíjjal felvételt nyert a Berklee College of Music-ra. Három Grammy-díjat nyert. Dalai a húszas, harmincas évek zenei világának huszonegyedik századi újragondolásai. Diana Krall ikonikus személyisége miatt ruhatervezők és fotográfusok hada szeretne vele együtt dolgozni. Glad Rag Doll című új albumához Mark Seliger készített szokatlan stílusú fotósorozatot az énekesnőről.

2. Norah Jones

Nem meglepő, hogy a harmincöt éves indiai származású énekesnő is bekerült a toplistába, bár pop-, soul- és folkelemekkel dúsított népszerű muzsikájával a jazz műfaji határait feszegeti. Norah Jones a Come Away With Me című debütáló albumával öt Grammy-díjat nyert. Bár számos filmben, sorozatban szerepelt, és 2010-ben a My Blueberry nights című film főszereplője volt, mégis az utóbbi idők legmenőbb eseményének azt tartja, hogy szerepelt a Sesame Street-ben is.

3. Esperanza Spalding

A huszonkilenc éves Esperanza Spalding minden szempontból egy igazi unikum: anyai ágon ír, spanyol, amerikai, indián felmenők sarja, míg apja afroamerikai. Választott hangszere pedig a hegedű, az oboa és a klarinét felé tett kísérletek után a nagybőgő lett. A természetes szépségű Esperanza a Portland State University-n szerzett diplomát, majd felvételt nyert a Berklee Zeneakadémiára, ahol húszéves korában már oktatott is. 2011-ben ő nyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat, legyőzve Justin Bieber-t, akinek rajongói ekkor megpróbáltak bosszúhadjáratot indítani ellene az interneten.

4. Katie Melua

A külső és tehetség aránypáros alapján a populárisabb zenét játszó énekesnő kiérdemelte a listabéli szereplést. Az apró termetű huszonkilenc éves Katie Grúziában született, később Angliába költözött. Első lemeze 2003-ban jelent meg Call of the Search címen, amellyel a toplisták élére került. A biztonságos debütálásra és a korai hírnévre így reagált: „Ha kellene valamit mondanom, ami sajnálatos ebben, az valószínűleg az lenne, hogy a világ előbb ismert meg engem, mint én önmagamat". A Sunday Times Rich List 2008 szerint a húsz leggazdagabb harminc év alatti brit zenész között van.

5. Jane Monheit

A harminchat éves amerikai énekesnő énekstílusában és megjelenésében is a húszas, harmincas évekbeli jazzdívák klasszikus örökségét őrzi. Ezzel együtt azonban nagyon is egyéni, ahogyan a honlapján fogalmaz: minden, amit most éneklek, az az igazi önmagamat tükrözi. Grammy-díjra jelölt The Heart Of The Matter című albuma „az anya, a feleség, a nő" belső vallomása. Jane Monheit számára az éneklés egy belső utazás, ezért a lemezek elkészítése és a fellépések közben is igyekszik minél szorosabb kapcsolatot kialakítani zenészeivel és végső soron önmagával is, hogy mindig hiteles tudjon lenni.

6. Renee Olstead

A szemtelenül fiatal (huszonöt éves) amerikai énekesnő alaposan meglovagolta az ismertség szerencselovát. Először 2002-ben tűnt fel a Still Standing című televíziós sorozatban, amit további sorozatok követtek. Első lemeze 2000-ben jelent meg, de az igazi debütálást a 2004-ben a Warner Bros gondozásában megjelent első lemeze jelentette, aminek címe az ő nevét viseli. Technikás énekes, bár kissé affektáló stílusa a magyar énekes kiválóságokhoz szokott füleknek némileg zavaró lehet.

7. Melody Gardot

A huszonkilenc éves szemüveges díva keleti hatású öltözékével és különleges fejdíszeivel is jelzi, hogy igazi életművésznő, vagy aminek magát titulálja: „világpolgár". A buddhista filozófia tanításait követi, valamint rendszeresen tart előadásokat a zeneterápia hasznáról.  Grammy-díjra jelölték, zenéjét pedig Nina Simone-hoz hasonlítják, pályáján Norah Jones is segítette. 2007-ben megkapta a nemzetközi VSA International Young Soloists Award-ot.

8. Sophie Milman

Az 1983-as születésű énekesnő Oroszországban született és ott élt húszas évei elejéig, majd Kanadában és Izraelben élt. A kommunista Oroszországban nem érhették markáns behatások a jazz zene részéről, apja feketelemezeiről gyűjtött inspirációt. Zenéjében a gershwini játékos romantikát és a Kurt Weil-i melankóliát képviseli, megtámasztva egy kis Duke Ellington-i eleganciával. 2008-ban megkapta a Vocal jazz album of the year díjat, a So Long, You Fool című száma pedig egy Air Wick-reklám dala.

9. Sílvia Perez Cruz

Sílvia Perez Cruz egy katalán lokálpatrióta, aki saját térségének zenei örökségét, a flamencot és a fadot ötvözi a jazz szabadságával. Mindkét szülője zenész, anyja szaxofonozni, zongorázni, táncolni és szobrászkodni tanította a kicsi Sílviát, apja autodidakta gitáros. Az énekesnő a barcelonai Catalonia College of Music jazz tanszakán tanult, ahol a jazzéneklés mellett hangszeres tudását is tökéletesítette. Már az egyetem alatt alapított egy flamenco-lányzenekart, jazz-zenei munkásságának különlegessége pedig, hogy a legtöbbször egy Javier Colinával alakított ének-bőgő duóval lép fel. Az idősebb zenész Sílvia szerelme.

+1 Cécile Mclorin Salvant

Utolsó listásunk kakukktojás, ugyanis a huszonhárom éves miami születésű énekesnő megjelenésében nem a klasszikus szépségideál megtestesítője: rövid haj és fehér keretes szemüveg az állandó ismertetőjegyei. Őszinteségével, belső kisugárzásával azonban abszolút mértékben kimeríti a szépség fogalmát. A 2010-es Thelonious Monk nemzetközi jazzversenyen sokkolta a közönséget, debütáló albumával, a Womanchild-dal pedig szintén maradandó élményt okozott. Éneklésében nem fél használni a szélsőséges effekteket sem. Karakteres, expresszív énekstílusa miatt anti-Norah Jones-nak is szokták nevezni. Egy biztos, hogy nem háttérzenésznek született.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.