Jazz/World

10 jazzdíva, akibe beleszerethetsz

2014.06.29. 07:01
Ajánlom
Rivaldafény vagy füstös hangulat, individuális dallamok, elegáns dresszek. Kik ma a legragyogóbb jazzdívák? Összegyűjtöttük azokat, akiknél a szépség és tehetség szempontja egyaránt érvényesül.

1. Diana Krall

Ki mással kezdhetnénk a felsorolást, mint a kortalan jazzdívával? Diana Krall negyvennyolc éves, de nem fog rajta az idő. Zenész családba született és már négy évesen zongorázni tanult, tizenhét évesen pedig ösztöndíjjal felvételt nyert a Berklee College of Music-ra. Három Grammy-díjat nyert. Dalai a húszas, harmincas évek zenei világának huszonegyedik századi újragondolásai. Diana Krall ikonikus személyisége miatt ruhatervezők és fotográfusok hada szeretne vele együtt dolgozni. Glad Rag Doll című új albumához Mark Seliger készített szokatlan stílusú fotósorozatot az énekesnőről.

2. Norah Jones

Nem meglepő, hogy a harmincöt éves indiai származású énekesnő is bekerült a toplistába, bár pop-, soul- és folkelemekkel dúsított népszerű muzsikájával a jazz műfaji határait feszegeti. Norah Jones a Come Away With Me című debütáló albumával öt Grammy-díjat nyert. Bár számos filmben, sorozatban szerepelt, és 2010-ben a My Blueberry nights című film főszereplője volt, mégis az utóbbi idők legmenőbb eseményének azt tartja, hogy szerepelt a Sesame Street-ben is.

3. Esperanza Spalding

A huszonkilenc éves Esperanza Spalding minden szempontból egy igazi unikum: anyai ágon ír, spanyol, amerikai, indián felmenők sarja, míg apja afroamerikai. Választott hangszere pedig a hegedű, az oboa és a klarinét felé tett kísérletek után a nagybőgő lett. A természetes szépségű Esperanza a Portland State University-n szerzett diplomát, majd felvételt nyert a Berklee Zeneakadémiára, ahol húszéves korában már oktatott is. 2011-ben ő nyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat, legyőzve Justin Bieber-t, akinek rajongói ekkor megpróbáltak bosszúhadjáratot indítani ellene az interneten.

4. Katie Melua

A külső és tehetség aránypáros alapján a populárisabb zenét játszó énekesnő kiérdemelte a listabéli szereplést. Az apró termetű huszonkilenc éves Katie Grúziában született, később Angliába költözött. Első lemeze 2003-ban jelent meg Call of the Search címen, amellyel a toplisták élére került. A biztonságos debütálásra és a korai hírnévre így reagált: „Ha kellene valamit mondanom, ami sajnálatos ebben, az valószínűleg az lenne, hogy a világ előbb ismert meg engem, mint én önmagamat". A Sunday Times Rich List 2008 szerint a húsz leggazdagabb harminc év alatti brit zenész között van.

5. Jane Monheit

A harminchat éves amerikai énekesnő énekstílusában és megjelenésében is a húszas, harmincas évekbeli jazzdívák klasszikus örökségét őrzi. Ezzel együtt azonban nagyon is egyéni, ahogyan a honlapján fogalmaz: minden, amit most éneklek, az az igazi önmagamat tükrözi. Grammy-díjra jelölt The Heart Of The Matter című albuma „az anya, a feleség, a nő" belső vallomása. Jane Monheit számára az éneklés egy belső utazás, ezért a lemezek elkészítése és a fellépések közben is igyekszik minél szorosabb kapcsolatot kialakítani zenészeivel és végső soron önmagával is, hogy mindig hiteles tudjon lenni.

6. Renee Olstead

A szemtelenül fiatal (huszonöt éves) amerikai énekesnő alaposan meglovagolta az ismertség szerencselovát. Először 2002-ben tűnt fel a Still Standing című televíziós sorozatban, amit további sorozatok követtek. Első lemeze 2000-ben jelent meg, de az igazi debütálást a 2004-ben a Warner Bros gondozásában megjelent első lemeze jelentette, aminek címe az ő nevét viseli. Technikás énekes, bár kissé affektáló stílusa a magyar énekes kiválóságokhoz szokott füleknek némileg zavaró lehet.

7. Melody Gardot

A huszonkilenc éves szemüveges díva keleti hatású öltözékével és különleges fejdíszeivel is jelzi, hogy igazi életművésznő, vagy aminek magát titulálja: „világpolgár". A buddhista filozófia tanításait követi, valamint rendszeresen tart előadásokat a zeneterápia hasznáról.  Grammy-díjra jelölték, zenéjét pedig Nina Simone-hoz hasonlítják, pályáján Norah Jones is segítette. 2007-ben megkapta a nemzetközi VSA International Young Soloists Award-ot.

8. Sophie Milman

Az 1983-as születésű énekesnő Oroszországban született és ott élt húszas évei elejéig, majd Kanadában és Izraelben élt. A kommunista Oroszországban nem érhették markáns behatások a jazz zene részéről, apja feketelemezeiről gyűjtött inspirációt. Zenéjében a gershwini játékos romantikát és a Kurt Weil-i melankóliát képviseli, megtámasztva egy kis Duke Ellington-i eleganciával. 2008-ban megkapta a Vocal jazz album of the year díjat, a So Long, You Fool című száma pedig egy Air Wick-reklám dala.

9. Sílvia Perez Cruz

Sílvia Perez Cruz egy katalán lokálpatrióta, aki saját térségének zenei örökségét, a flamencot és a fadot ötvözi a jazz szabadságával. Mindkét szülője zenész, anyja szaxofonozni, zongorázni, táncolni és szobrászkodni tanította a kicsi Sílviát, apja autodidakta gitáros. Az énekesnő a barcelonai Catalonia College of Music jazz tanszakán tanult, ahol a jazzéneklés mellett hangszeres tudását is tökéletesítette. Már az egyetem alatt alapított egy flamenco-lányzenekart, jazz-zenei munkásságának különlegessége pedig, hogy a legtöbbször egy Javier Colinával alakított ének-bőgő duóval lép fel. Az idősebb zenész Sílvia szerelme.

+1 Cécile Mclorin Salvant

Utolsó listásunk kakukktojás, ugyanis a huszonhárom éves miami születésű énekesnő megjelenésében nem a klasszikus szépségideál megtestesítője: rövid haj és fehér keretes szemüveg az állandó ismertetőjegyei. Őszinteségével, belső kisugárzásával azonban abszolút mértékben kimeríti a szépség fogalmát. A 2010-es Thelonious Monk nemzetközi jazzversenyen sokkolta a közönséget, debütáló albumával, a Womanchild-dal pedig szintén maradandó élményt okozott. Éneklésében nem fél használni a szélsőséges effekteket sem. Karakteres, expresszív énekstílusa miatt anti-Norah Jones-nak is szokták nevezni. Egy biztos, hogy nem háttérzenésznek született.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.