Jazz/World

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

2020.10.17. 15:40
Ajánlom
Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.

A hiphop és a jazz házasságáról több cikkben írtunk már (például ebben), ahogy arról a Kendrick Lamarról is, aki Pulitzer-díjat kapott azért, mert rangra emelte a hiphopot – a jazz segítségével.

London, mint Európa legforgalmasabb olvasztótégelye különösen élénk központja lett az új jazzreneszánsznak. Az itt élő zenészek sokféle zenét játszanak, de gyakran kollaborálnak együtt, nem feltétlenül azért, hogy megélhetésüket segítsék .Ez az a generáció, akiknek üzenetük van, olyan témakörökben, amelyek mindig is a nagy jazzkorszakok üzemanyagait jelentették: a békés egymás mellett élés, az elfogadás, a közösségi érzés, a természettel való harmónia és a származás kérdése izgatja őket. Sőt, nem egy esetben felmerül a világvége, az apokalipszis képe is ezekben a zenékben, ami persze nem csoda egy ökológiai katasztrófa előestéjén. Ami számomra a legmegkapóbb közös jellemzőjük, az talán az, hogy miközben zeneileg a populárisabb műfajokból merítenek sokat, nagyon elmélyültek, igazi ősélményt adnak a zenehallgatónak.

Összeszedtem tíz lemezt az egyesült királyságbeli kortárs jazzszcénából, amelyekkel érdemes megismerkedni.

 

 

The Comet Is Coming – Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery

A londoni együttessel rögtön belebotlunk egy olyan névbe, akit az utóbbi években lehetetlen megkerülni, ha jazzről van szó. A barbadosi származású Shabaka Hutchings harminchat éves, korábban olyan zenészekkel játszott, mint a Sun Ra Arkestra és Mulatu Astatke. Gyerekként Nas, Notorious BIG és Tupac lemezeire fújta a klarinétját, és hamar kiderült róla, hogy túl szűk neki a „jazz” címkéje. 2016-ban jelent meg első lemezük a The Comet Is Coming című formációval, amelynek tagjai még Dan Leavers (billentyűk) és Max Hallett (dob).

A Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery (2019) című album eksztatikus, kozmikus tűnődés, egyszerre van az embernek ősi, archaikus és apokaliptikus érzete, ha hallgatja.

 

Shabaka and the Ancestors – We Are Sent Here By History

Vigyázó szemünket vessük Shabaka másik együttesére! Az Ancestors tagjai egytől-egyik johannesburgi kötődésű zenészek, miközben a szaxofonos zenekarvezető londoni, és olyan kérdéseken kell gondolkodnia, hogy egyáltalán brit-e, és ha igen, mennyiben. A We Are Sent Here By History az idei év egyik legjobb lemeze, és bátran mondhatjuk, hogy mindenben különbözik egy mai, átlagos jazzlemeztől. Nevezzük konceptalbumnak, hiszen társadalmi, globális, sőt kozmikus programja van, a dalok egytől egyig arról szólnak, hogy az emberiségnek bizonyos jellemzőket el kell hagynia, meg kell ölnie magában, ha tovább akar élni ezen a bolygón: legyen az a nőgyűlölet, a környezet pusztítása vagy a faji gyűlölködés. Shabaka Hutchings nem olyan optimista, mint két generációval korábban a hasonló kérdésekkel foglalkozó Pharoah Sanders volt. Nem arról beszél, hogy hogyan kerülhetjük el az apokalipszist, hanem arról, hogy ha itt van, mit kezdjünk vele.

 

Moses Boyd – Dark Matter

London legtehetségesebb fiatal dobosa még nincs harmincéves. Moses Boyd zeneszerző, producer, zenekarvezető és rádiós személyiség, akinek Dark Matter című debütalbuma rögtön felkerült a rangos Mercury-díj shortlistjére. A cím borongós (azt jelenti: sötét anyag), de ahogy a dobos elmagyarázta, nem negatív töltetű: „Imádom a világűrt!” – mondta. Merthogy valami tévéprogramot nézett a sötét anyagról, ami itt van körülöttünk, de nem látjuk, és mégis mennyit számít. Az univerzumunk 80%-a az! – „És széjjeljártam a világban, és azt mondtam, mindenhol ez a sötétség, de olyan fura módon, hogy ha megszólítok egy embert az utcán, és beszélek vele, kiderül, hogy ő is tud róla, valami egyesít minket ebben a sötétségben. Mindketten tudjuk, hogy szörnyű ez a sötét, és ebben már van valami jó. Van remény.”

 

Kamaal Williams & Yussef Dayes – Black Focus

Nem zenéltek sokáig együtt, de debütáló stúdióalbumuk jelentős visszhangra talált. Kamaal Williams billentyűs és Yussef Dayes dobos duójának Black Focus című lemezén fülbemászó groove-ok váltják egymást, az álomszerű szintiszőnyegeken sodró erejű dobtémák viszik előre az anyagot, amely egyébként gyakran tűnik úgy, hogy vázlatszerű, mégis beszippant. Az album címe persze a fekete kultúra fókuszára, önmagára találására utal, de nem csak erre: „A fekete Focus tipikus dél-londoni kocsi” – mondta a dobos, Dayes.

 

Sons of Kemet – Your Queen is a Reptile

Shabaka Hutchings harmadik együttese a Sons of Kemet. Mivel a szaxofonos egy núbiai fáraóról kapta keresztnevét, zenekarát Egyiptom ókori neve után – Kemet, a Fekete – „Kemet fiainak” nevezte el. Ha műfajilag kell elhelyezni a zenéjüket, karibi, táncos ihletésű zenét játszanak, két ütőhangszeressel (Tom Skinner, Eddie Hick), tubával (Theon Cross), és a szaxofon mellett klarinéttal (Hutchings).

A My Queen Is A Reptile című lemez címe a népszerű összeesküvés-elméletre utal, miszerint gyíkemberek uralnák a világot. A konteót kiforgatva hangzik fel a monarchistáknak középső ujjat mutató mondat: „A királynőtök nem a mi királynőnk, mivel nem lát embert bennünk”. A kilenc track mindegyike egy-egy befolyásos fekete nőről szól, olyanokról, mint Harriet Tubman abolicionista aktivista és Yaa Asantewaa, a mai Ghána területén egykor található Ashanti Birodalom királynője.

 

Nubya Garcia – Source

A huszonkilenc éves szaxofonos lemezét már nagyon várták a hallgatók, nem véletlenül: Nubya Garcia két együttesével, a Maishával és a Nérijával már felhelyezte magát a térképre, ráadásul a dolgok közepébe. Augusztusban megjelent Source című lemezével egyszerre kapaszkodik ezer szállal a jazz gyökereibe, és egyszerre lép előre a műfajban. A címadó, 12 perces szerzemény karibi és reggae-s ritmusaival, levegős vokáljával egzotikus élményt jelent, hogy aztán a zene a bogotai hőségből a jazz kozmikus tereibe rántson. Nubya Garcia zenéjében ugyanakkor van valami nagyon közvetlen, személyes, amit mindenképpen hallani kell.

A szaxofonosról a Nők a zenében című sorozatunkban írtunk hosszabban.

A szaxofonos, akit egy új jazzvilág hírnökének tartanak

Kapcsolódó

A szaxofonos, akit egy új jazzvilág hírnökének tartanak

Első nagylemezétől oda meg vissza vannak a kritikusok és a rajongók, pedig Nubya Garcia nem csinál mást, mint saját múltját kutatja a jövő zenéjéért. Portré egy nőről, akiről hallani fogunk még a 2020-as években.

 

Yazz Ahmed – Polyhymnia

Bahrein egy apró szigetország a Perzsa-öbölben, zenekultúrája azonban van annyira értékes, hogy azt Yazz Ahmednek érdemes legyen, mint saját gyökereit felkutatni. A fiatal trombitaművész zenéjében nem nehéz elcsípni a tradicionális arab ritmusok és dallamok hatását. Az 1983-as születésű hölgy legutóbbi albuma, a Polyhymnia, amely szándékoltan „női album” – ha szabad ilyet mondani. Hat trackből áll, mindegyik hat, kivételes képességű nő előtt tiszteleg. Így kap hommage-t Haifaa Al Mansour, Szaúd-Arábia első női filmrendezője, Ruby Bridges fekete polgárjogi aktivista, Malala Yousafzai, aki a fundamentalista iszlám országokban és közösségekben élő nők oktatásáért küzd, vagy Rosa Parks, aki 1955-ben azzal keltett botrányt, hogy fekete nőként nem adta át a buszon a helyét egy fehérnek. A „Barbara” című szám tisztelgés egy női jazzpionír, Barbara Thompson szaxofonos előtt.

Yazz Ahmedről bővebben a Nők a zenében című sorozatban írtunk.

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Kapcsolódó

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

 

Kokoroko – Kokoroko

A fiatal londoni afrobeat együttes üstökösként tűnt fel az elmúlt években. „Abusey Junction” című fülbemászó daluk felkerül a We Out Here című antológialemezre, a poetikus szerzeményt azóta több tízmillióan hallották a zenemegosztókon. Az együttes vezetője egy huszonkilenc éves csaj, Sheila Maurice-Grey, aki magát nagyon is britnek tartja, de hogy valaha angolnak nevezheti magát, azzal kapcsolatban már vannak kétségei. Trombitás, énekes és vizuális művész, korábban Nubya Garciával együtt zenélt a Nérijában.

A banda tavalyi, négytrackes self-titled EP-je egy egyszerű hangvételű instrumentális album, nagyszerűsége abban rejlik, hogy a zene elég tágas ahhoz, hogy a ragyogó szólóknak legyen hely. Maurice-Grey kürtje mellett Cassie Kinoshi szaxofonost, Oscar Jerome gitárost és Richie Seivwright harsonást halljuk. A lemezt az All About Jazz szakírója „rendkívül meggyőző debütálásnak” nevezte.

 

Yazmin Lacey – Morning Matters

Az énekesnő sokáig csak a hálószobájában komponált dalokat és énekelt, aztán 2013-ban, miután Nottinghamben költözött, elment egy zenés bárba, ahol megitta, ami a bátorságához kellett, és valaki meggyőzte, hogy énekeljen. A következő évben már saját koncerteket játszott, első albuma (Black Moon) 2017-ben jelent meg. Lacey a klasszikus soul közvetlenségével és érzelmi telítettségével énekel. Legújabb, Morning Matters című lemezén olyan neves londoni zenészek játszanak, mint Femi Koleoso dobos és Ife Ogunjobi trombitás az Ezra Collective-ből, valamint Saray Tandy zongorista. Két tracken Moses Boyd is zenél.

 

Portico Quartet – Art in the Age of Automation

A Portico Quartet nevét onnan kapta, hogy az együttes első koncertjein állandóan esett, ezért mindig az oszlopcsarnok (portico) védelme alatt játszottak. Két, együtt felnövő csapatból alakultak: Jack Wyllie és Milo Fitzpatrick Southamptonból, Duncan Bellamy és Nick Mulvey pedig Cambridge-ből érkeztek a londoni egyetemre, ahol találkoztak. Első albumukat már a rangos Mercury-díjra jelölték, ezt azóta további öt követte.

Legjobb lemezük talán az Art in the Age of Automation 2017-ből. Álomszerű soundjukat a hang nevű ütőshangszer adja, az egész a minimalizmus, az ambient és a techno műfaji határait súrolja.

 

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Kapcsolódó

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Akusztikus „emberzene” – Megjelent az Ötödik Évszak új lemeze

Ne rejtsd el című lemezének bemutató koncertjét tartja október 31-én az Ötödik Évszak, akik a napokban léptek fel a világzene éves legjelentősebb eseményén a WOMEX-en. A Ne rejtsd el című album október 27-étől kapható.
Jazz/World lemez

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Élvezze a fotelból a legnevesebb gitárművészek koncertjeit a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon!

A V4 országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. Olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is.
Jazz/World hír

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.