Jazz/World

13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál

2010.07.26. 15:52
Ajánlom
13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál. Szimbolikus évfordulóhoz érkeztünk, hiszen a zsidó hagyományok értelmében az érett korba lépő fiúkat ekkor fogadja be a felnőtt közösség, ekkor válnak a zsidó társadalom férfi tagjává. A 13-as szám a Teremtés Könyve szerint szimbolizálja a zsidó kultúra állandó, aktív jelenlétét, az élet örömteli megélését is, éppen ezért döntő jelentőséggel bír a fesztivál életében.

Nem véletlen, hogy az augusztus 29-i nyitókoncertünk címe Bar Micvo - Örömkoncert, mint ahogy nem véletlen az sem, hogy Fesztiválunk újdonsága egy-egy nagyszerű művész életútjának, műveinek bemutatása.

Első vendégünk az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László, akinek alkotóművészi pályája olyan gazdag, hogy akár két fesztivált is megtölthetnénk vele. Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, de ő maga is aktívan részt vesz a programokon, hol énekel, hol zongorán kísér, hol szaxofonján improvizál...

A Szó és zene elnevezésű programon a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból Dés László, Dés András és Barcza Horváth József improvizációira.

A Dohány utcai Zsinagóga ad otthont a 100 Tagú Cigányzenekar zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operetteiből és filmzenéiből összeállított, felejthetetlennek ígérkező koncertnek, melynek címe: Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország.

Külföldi vendégművészeink közül kiemelkedik a tengerentúlon milliós rajongótáborral rendelkező ortodox rapper és reggae énekes, Matisyahu, aki szeptember 5-én először ad koncertet Európában, itt Budapesten, a Syma Csarnokban. A rangos külföldi vendégek sorát gazdagítja a nemzetközi hírű izraeli Beer-Sheva Színház, amely szintén először lesz a fesztivál vendége. Edith Piaf életéről szóló különleges izraeli "hangolású" előadásukat magyar nyelvre feliratozva mutatjuk be az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember l-jén.

Izgalmasnak ígérkezik a Gozsdu udvarban a zsidó könyvhét, Pécsett, a Kultúra Fővárosában Korcsolán Orsolya hegedűművész Heber Capriccio-estje és a Budapest Klezmer Band debreceni koncertje szeptember 5-én.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Vadas Vera
a Zsidó Nyári Fesztivál igazgatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.