Jazz/World

13. Jazz, Improvizatív Zene... Fesztivál

2007.08.25. 00:00
Ajánlom
Magyarkanizsán rendezik meg immáron tizenharmadik alkalommal a Jazz, Improvizatív Zene… Fesztivált szeptember 13. és 15. között. A rendezvény legnagyobb eseményének Jewel Brown, Louis Armstrong utolsó, élő énekesnőjének koncertje ígérkezik.

Sosem volt még a New Orleans-i zenének méltó képvisleője Magyarkanizsán, hacsak a nemrég elhunyt Benny Bailey trombitást, énekest nem soroljuk e stílus művelői közé. Manapság alig találunk olyan élő, öreg fekete muzsikust, akik a jazz régi hagyományát még teljes erővel tudják művelni. Jewel Brown énekesnő azon ritka előadók egyike, akik idős koruk ellenére is nagy átéléssel, hihetetlen belső tűzzel és temperamentummal énekelnek. A mindenen túláradó életöröm a jellegzetessége az énekesnőt kísérő, kiváló szegedi Molnár Dixieland Bandnek is.

Jewel Brown mellett még két amerikai muzsikus lesz a fesztivál vendége. A világhírű dobos, Hamid Drake a budapesti Tóth Viktor kvartett vendégeként lép fel, de a zenekarnak lesz még egy vendége, a zentai Mezei Szilárd. A muzsikusok, különféle műhelymunkák alkalmával ugyan több alkalommal játszottak már együtt, de Drake most jár először Magyarkanizsán. A harmadik amerikai vendég a trombitás Herb Robertson lesz, akit nagynevű muzsikustársai Frank Gratkowsky és Matthias Schubert kísérik.

Simon Nabatov zongorajátéka pár évvel ezelőtt lenyűgözte a fesztivál hallgatóságát, Nabatov azóta valódi nemzetközi rangú muzsikussá nőtte ki magát. Szólóestje a mai zongoramuzsika nagyszerű felmutatása. A magyarországi Ektar együttes kibővített formációja a szépséges keleti "zenei szőttesek" világából merít, sajátos hangzással és bensőséges rögtönzésekkel. Szőke Szabolcs zenéje elsősorban finomságával, szépségével hat, nem véletlen, hogy a kritikusok a lélek belső muzsikájának szokták nevezni.

A népzenei hagyományt az idén Svetlana Spajic képviseli, aki filmvetítéssel és jóízű előadásával egybekötött énekes estjein mindenütt nagy sikert arat. Elsősorban persze átütő erejű archaikus éneklésével ragadja meg hallgatóságát.

A zene szakrális jellege sem szorul háttérbe ezen a fesztiválon, hiszen idén a nagykanizsai Szent Őrangyalok templomában ad hangversenyt az európai hírű Belgrádi Kamarakórus barokk és szláv egyházi énekművekből és orosz zeneszerzők műveiből. A kórus rövidebb műsorral részt vesz a Pravoszláv templomban megtartandó szombat reggeli egyházi szertartásban is.

Lesznek persze gyerekprogramok is. A szokásos reggeli piaci hívogatónkon túl Boka Gábor mesemondó és gólyalábas valamint ifj. Burány Béla által előadott János Vitézzel kedveskednek majd a fiataloknak. Minden évben különleges élménye a közönségnek egy-egy jam session est. A korábbi évek tapasztalata megerősítette azt, hogy olyan együttes kell, hogy legyen a jam session házigazdája, aki minden stílusban otthonos és belső energiáival képes ötvözni a sokféle vendégzenész művészetét. A Tóth Viktor vezette trió már bizonyította rátermettségét, így a hajnali órákig tartó örömzene várhatóan ismét nagy élménye lesz a látogatóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.