Jazz/World

13. Jazz, Improvizatív Zene... Fesztivál

2007.08.25. 00:00
Ajánlom
Magyarkanizsán rendezik meg immáron tizenharmadik alkalommal a Jazz, Improvizatív Zene… Fesztivált szeptember 13. és 15. között. A rendezvény legnagyobb eseményének Jewel Brown, Louis Armstrong utolsó, élő énekesnőjének koncertje ígérkezik.

Sosem volt még a New Orleans-i zenének méltó képvisleője Magyarkanizsán, hacsak a nemrég elhunyt Benny Bailey trombitást, énekest nem soroljuk e stílus művelői közé. Manapság alig találunk olyan élő, öreg fekete muzsikust, akik a jazz régi hagyományát még teljes erővel tudják művelni. Jewel Brown énekesnő azon ritka előadók egyike, akik idős koruk ellenére is nagy átéléssel, hihetetlen belső tűzzel és temperamentummal énekelnek. A mindenen túláradó életöröm a jellegzetessége az énekesnőt kísérő, kiváló szegedi Molnár Dixieland Bandnek is.

Jewel Brown mellett még két amerikai muzsikus lesz a fesztivál vendége. A világhírű dobos, Hamid Drake a budapesti Tóth Viktor kvartett vendégeként lép fel, de a zenekarnak lesz még egy vendége, a zentai Mezei Szilárd. A muzsikusok, különféle műhelymunkák alkalmával ugyan több alkalommal játszottak már együtt, de Drake most jár először Magyarkanizsán. A harmadik amerikai vendég a trombitás Herb Robertson lesz, akit nagynevű muzsikustársai Frank Gratkowsky és Matthias Schubert kísérik.

Simon Nabatov zongorajátéka pár évvel ezelőtt lenyűgözte a fesztivál hallgatóságát, Nabatov azóta valódi nemzetközi rangú muzsikussá nőtte ki magát. Szólóestje a mai zongoramuzsika nagyszerű felmutatása. A magyarországi Ektar együttes kibővített formációja a szépséges keleti "zenei szőttesek" világából merít, sajátos hangzással és bensőséges rögtönzésekkel. Szőke Szabolcs zenéje elsősorban finomságával, szépségével hat, nem véletlen, hogy a kritikusok a lélek belső muzsikájának szokták nevezni.

A népzenei hagyományt az idén Svetlana Spajic képviseli, aki filmvetítéssel és jóízű előadásával egybekötött énekes estjein mindenütt nagy sikert arat. Elsősorban persze átütő erejű archaikus éneklésével ragadja meg hallgatóságát.

A zene szakrális jellege sem szorul háttérbe ezen a fesztiválon, hiszen idén a nagykanizsai Szent Őrangyalok templomában ad hangversenyt az európai hírű Belgrádi Kamarakórus barokk és szláv egyházi énekművekből és orosz zeneszerzők műveiből. A kórus rövidebb műsorral részt vesz a Pravoszláv templomban megtartandó szombat reggeli egyházi szertartásban is.

Lesznek persze gyerekprogramok is. A szokásos reggeli piaci hívogatónkon túl Boka Gábor mesemondó és gólyalábas valamint ifj. Burány Béla által előadott János Vitézzel kedveskednek majd a fiataloknak. Minden évben különleges élménye a közönségnek egy-egy jam session est. A korábbi évek tapasztalata megerősítette azt, hogy olyan együttes kell, hogy legyen a jam session házigazdája, aki minden stílusban otthonos és belső energiáival képes ötvözni a sokféle vendégzenész művészetét. A Tóth Viktor vezette trió már bizonyította rátermettségét, így a hajnali órákig tartó örömzene várhatóan ismét nagy élménye lesz a látogatóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.