Jazz/World

13. Jazz, Improvizatív Zene... Fesztivál

2007.08.25. 00:00
Ajánlom
Magyarkanizsán rendezik meg immáron tizenharmadik alkalommal a Jazz, Improvizatív Zene… Fesztivált szeptember 13. és 15. között. A rendezvény legnagyobb eseményének Jewel Brown, Louis Armstrong utolsó, élő énekesnőjének koncertje ígérkezik.

Sosem volt még a New Orleans-i zenének méltó képvisleője Magyarkanizsán, hacsak a nemrég elhunyt Benny Bailey trombitást, énekest nem soroljuk e stílus művelői közé. Manapság alig találunk olyan élő, öreg fekete muzsikust, akik a jazz régi hagyományát még teljes erővel tudják művelni. Jewel Brown énekesnő azon ritka előadók egyike, akik idős koruk ellenére is nagy átéléssel, hihetetlen belső tűzzel és temperamentummal énekelnek. A mindenen túláradó életöröm a jellegzetessége az énekesnőt kísérő, kiváló szegedi Molnár Dixieland Bandnek is.

Jewel Brown mellett még két amerikai muzsikus lesz a fesztivál vendége. A világhírű dobos, Hamid Drake a budapesti Tóth Viktor kvartett vendégeként lép fel, de a zenekarnak lesz még egy vendége, a zentai Mezei Szilárd. A muzsikusok, különféle műhelymunkák alkalmával ugyan több alkalommal játszottak már együtt, de Drake most jár először Magyarkanizsán. A harmadik amerikai vendég a trombitás Herb Robertson lesz, akit nagynevű muzsikustársai Frank Gratkowsky és Matthias Schubert kísérik.

Simon Nabatov zongorajátéka pár évvel ezelőtt lenyűgözte a fesztivál hallgatóságát, Nabatov azóta valódi nemzetközi rangú muzsikussá nőtte ki magát. Szólóestje a mai zongoramuzsika nagyszerű felmutatása. A magyarországi Ektar együttes kibővített formációja a szépséges keleti "zenei szőttesek" világából merít, sajátos hangzással és bensőséges rögtönzésekkel. Szőke Szabolcs zenéje elsősorban finomságával, szépségével hat, nem véletlen, hogy a kritikusok a lélek belső muzsikájának szokták nevezni.

A népzenei hagyományt az idén Svetlana Spajic képviseli, aki filmvetítéssel és jóízű előadásával egybekötött énekes estjein mindenütt nagy sikert arat. Elsősorban persze átütő erejű archaikus éneklésével ragadja meg hallgatóságát.

A zene szakrális jellege sem szorul háttérbe ezen a fesztiválon, hiszen idén a nagykanizsai Szent Őrangyalok templomában ad hangversenyt az európai hírű Belgrádi Kamarakórus barokk és szláv egyházi énekművekből és orosz zeneszerzők műveiből. A kórus rövidebb műsorral részt vesz a Pravoszláv templomban megtartandó szombat reggeli egyházi szertartásban is.

Lesznek persze gyerekprogramok is. A szokásos reggeli piaci hívogatónkon túl Boka Gábor mesemondó és gólyalábas valamint ifj. Burány Béla által előadott János Vitézzel kedveskednek majd a fiataloknak. Minden évben különleges élménye a közönségnek egy-egy jam session est. A korábbi évek tapasztalata megerősítette azt, hogy olyan együttes kell, hogy legyen a jam session házigazdája, aki minden stílusban otthonos és belső energiáival képes ötvözni a sokféle vendégzenész művészetét. A Tóth Viktor vezette trió már bizonyította rátermettségét, így a hajnali órákig tartó örömzene várhatóan ismét nagy élménye lesz a látogatóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.