Jazz/World

15 éves a Fonó

2010.09.04. 18:14
Ajánlom
A kisebb felújítások után megújulva és új weboldallal nyitja a Fonó Budai Zeneház tizenötödik, most kezdődő évadját.

„Azt akartuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni, megismerni mások örömét, bánatát, gondolatait, a zenét, a táncot, a szót... A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a hangszeres népzene, a jazz és az ezeket ötvöző világzene számára." - írták legelső bemutatkozó anyagunkban. Ugyan tizenöt év alatt sok minden megváltozott a Fonóban, a városban és a világban, de ehhez továbbra is ragaszkodnak.

A festésen és a kisebb épület felújításán túl Fonó újratöltve jelszóval szeretnék visszaszerezni azt a pozíciót, amelyet az intézmény a város, sőt az ország kulturális térképen elért a nyitás után. Ennek a koncentrált és határozott kommunikáció mellett a teljesen megújult Fonó website a fő eszköze. 

Minden hónapban különleges koncerteket rendeznek, a szezon elején rögtön a szintén jubiláló Újbuda jazzfesztivállal indulnak. A 15-ik születésnapot az egész, év végéig tartó szezonban akarják megünnepelni. Ahogy ilyenkor szokás, minden, a különleges hely szellemét meghatározó előadót meg akarnak hívni - persze mindannyian nem is férnének bele egy nap napos, vagy egy akár több napos programba. Fonó 15 mottóval decemberig a következő művészek lépnek fel: Ghymes, Bognár Szilvi, Palya Bea, Kathy Horváth Lajos, Szalóki Ági, Boban Markovic Orkestar, Muzsikás együttes, Makám, Dresch Quartet, Besh oDrom, Cimbaliband, Kerekes Band, Lajkó Félix, Csík Zenekar és még sokan mások.

A nyitó jazzfesztivál után a Müpában lép fel a Ghymes együttes, a Summa című koncerttel, szeptember 19-én, ami úgy jön ide, hogy a Ghymes története hosszú éveken át összeforrt a Fonó Budai Zeneház történetével. Szeptember 24-én pedig Bognár Szilvia, a Fanfara Complexa, és az Amaro Suno koncertezik. Másnap Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duóban, Bojana Nikolic (Szerbia), pedig Kathy Horváth Lajossal és ifj. Kathy Horváth Lajossal lép fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.