Jazz/World

15 éves a Fonó

2010.09.04. 18:14
Ajánlom
A kisebb felújítások után megújulva és új weboldallal nyitja a Fonó Budai Zeneház tizenötödik, most kezdődő évadját.

„Azt akartuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni, megismerni mások örömét, bánatát, gondolatait, a zenét, a táncot, a szót... A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a hangszeres népzene, a jazz és az ezeket ötvöző világzene számára." - írták legelső bemutatkozó anyagunkban. Ugyan tizenöt év alatt sok minden megváltozott a Fonóban, a városban és a világban, de ehhez továbbra is ragaszkodnak.

A festésen és a kisebb épület felújításán túl Fonó újratöltve jelszóval szeretnék visszaszerezni azt a pozíciót, amelyet az intézmény a város, sőt az ország kulturális térképen elért a nyitás után. Ennek a koncentrált és határozott kommunikáció mellett a teljesen megújult Fonó website a fő eszköze. 

Minden hónapban különleges koncerteket rendeznek, a szezon elején rögtön a szintén jubiláló Újbuda jazzfesztivállal indulnak. A 15-ik születésnapot az egész, év végéig tartó szezonban akarják megünnepelni. Ahogy ilyenkor szokás, minden, a különleges hely szellemét meghatározó előadót meg akarnak hívni - persze mindannyian nem is férnének bele egy nap napos, vagy egy akár több napos programba. Fonó 15 mottóval decemberig a következő művészek lépnek fel: Ghymes, Bognár Szilvi, Palya Bea, Kathy Horváth Lajos, Szalóki Ági, Boban Markovic Orkestar, Muzsikás együttes, Makám, Dresch Quartet, Besh oDrom, Cimbaliband, Kerekes Band, Lajkó Félix, Csík Zenekar és még sokan mások.

A nyitó jazzfesztivál után a Müpában lép fel a Ghymes együttes, a Summa című koncerttel, szeptember 19-én, ami úgy jön ide, hogy a Ghymes története hosszú éveken át összeforrt a Fonó Budai Zeneház történetével. Szeptember 24-én pedig Bognár Szilvia, a Fanfara Complexa, és az Amaro Suno koncertezik. Másnap Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duóban, Bojana Nikolic (Szerbia), pedig Kathy Horváth Lajossal és ifj. Kathy Horváth Lajossal lép fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.