Jazz/World

15 éves a Fonó

2010.09.04. 18:14
Ajánlom
A kisebb felújítások után megújulva és új weboldallal nyitja a Fonó Budai Zeneház tizenötödik, most kezdődő évadját.

„Azt akartuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni, megismerni mások örömét, bánatát, gondolatait, a zenét, a táncot, a szót... A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a hangszeres népzene, a jazz és az ezeket ötvöző világzene számára." - írták legelső bemutatkozó anyagunkban. Ugyan tizenöt év alatt sok minden megváltozott a Fonóban, a városban és a világban, de ehhez továbbra is ragaszkodnak.

A festésen és a kisebb épület felújításán túl Fonó újratöltve jelszóval szeretnék visszaszerezni azt a pozíciót, amelyet az intézmény a város, sőt az ország kulturális térképen elért a nyitás után. Ennek a koncentrált és határozott kommunikáció mellett a teljesen megújult Fonó website a fő eszköze. 

Minden hónapban különleges koncerteket rendeznek, a szezon elején rögtön a szintén jubiláló Újbuda jazzfesztivállal indulnak. A 15-ik születésnapot az egész, év végéig tartó szezonban akarják megünnepelni. Ahogy ilyenkor szokás, minden, a különleges hely szellemét meghatározó előadót meg akarnak hívni - persze mindannyian nem is férnének bele egy nap napos, vagy egy akár több napos programba. Fonó 15 mottóval decemberig a következő művészek lépnek fel: Ghymes, Bognár Szilvi, Palya Bea, Kathy Horváth Lajos, Szalóki Ági, Boban Markovic Orkestar, Muzsikás együttes, Makám, Dresch Quartet, Besh oDrom, Cimbaliband, Kerekes Band, Lajkó Félix, Csík Zenekar és még sokan mások.

A nyitó jazzfesztivál után a Müpában lép fel a Ghymes együttes, a Summa című koncerttel, szeptember 19-én, ami úgy jön ide, hogy a Ghymes története hosszú éveken át összeforrt a Fonó Budai Zeneház történetével. Szeptember 24-én pedig Bognár Szilvia, a Fanfara Complexa, és az Amaro Suno koncertezik. Másnap Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duóban, Bojana Nikolic (Szerbia), pedig Kathy Horváth Lajossal és ifj. Kathy Horváth Lajossal lép fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.