Konrád

Presszóban szól a dzsessz

2002.10.05. 00:00

Programkereső

A Dózsa Művelődési Ház (XVII., Pesti út 113.) auláját kéthetente hétvégén neves dzsesszzenekarok és törzsközönségük tölti meg egy-egy koncert erejéig. Újra megszólal a muzsika a fővárosban jól ismert dzsesszklubjukban, a Jazzpresszóban. Vendégül látják a legnevesebb magyar együtteseket – többek között a Muck Triót, a Gerendás Társaságot, a Pege Quartetet, az Eqinoxot –, és a feltörekvő utánpótlásnak is nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

A dzsessz műfaj a dobos Martonosi György szerint sajnos még ma is mostohagyerek a magyar zenei életben. Művelői hiába nyerik sorra a külföldi versenyeket, itthon – kis túlzással – szinte örülhetnek, ha felléphetnek valahol. A Jazzpresszót a dobos-dobtanár azért alapította a Dózsa Művelődési Házban, hogy legyen egy biztos pont a dzsessz-muzsikusok és -kedvelők számára. A fellépésért a zenészek valósággal versengenek, igaz, nem az itt kapott honorárium vonzza őket. A hangulat viszont igazán „jazzpubos”: kellemes atmoszféra, gyertyafényes asztalok, és persze két és fél órás szabad muzsikálás. A Jazzpresszóban nemcsak neves előadókat, hanem pályakezdő tehetségeket is hallhat a közönség. Márpedig erre a klubra csakugyan mondható, hogy itt megfordult mindenki, aki számít. Fellépett – többek között – a Kaltenecker Trió, a László Attila Band, Babos Gyula és csapata, valamint a straight ahead-vonal hazai képviselője: a Trió Midnight.

Ősztől újra indul a klubélet, amit a megközelítőleg száztagú törzsközönség és a muzsikusok egyaránt örömmel fogadnak. Martonosi György együttesével, a Muck Trióval vasárnap este nyolc órakor játssza saját nótáit. A szaxofon virtuóza, Muck Ferenc Horváth György bőgőssel szórakoztatja a közönséget. A csapat házigazdaként is gyakran jelen van a klubban. Ott lesznek a Martonosi által szervezett, immár hagyományossá vált Drum Arton – a Trónkövetelő Dobosok Fesztiválján – november 16-án, ahol az Alapi Band és a fiatal dobostehetség Borlai Gergő lesz a sztárvendég.

A latin zenét játszó Gerendás Társaság rendhagyó estre készül szintén a Jazzpresszóban. Október 20-án este nyolc órától tőlük szokatlan módon a dzsesszmuzsikának szentelik műsorukat.

November 3-án este a nagybőgős Pege Aladár kvartettje klasszikus dzsessz dallamokat szólaltat meg. Schramkó János dobol, Kollman Gábor szaxofonozik, Pintér Zoltán zongorázik. Természetesen decemberben is lesz klubélet, 1-jén az Eqinox lép színpadra. Az ünnep előtt pedig stílszerűen karácsonyi jamsessionra, azaz örömzenélésre gyűlik össze a Muck Trió, Fekete Kovács Kornél és vendégeik.