György

A Pori Jazz Fesztivál jövőre karcsúbb lesz

2002.10.25. 00:00

Programkereső

Kiábrándító jegyeladási mutatók, felhalmozott adósságok: idén jelentős hiánnyal zárt a fesztivál, noha jó volt az idő júliusban, az eseménysorozat egy nappal hosszabb volt, és a kiemelt sztár, Paul Simon a tervezettnél fél órával többet töltött a színpadon.
96238dc4-8591-4342-8d97-9d95e064bafe

A fesztivál szervezői úgy számolnak, hogy a veszteség mintegy 437 ezer eurót tesz ki. Hannu Hakala, a rendezvény igazgatója elmondta, hogy messze alulmúlta várakozásaikat az eladott jegyek száma. A 2002-t megelőző években átlagosan 60 ezer belépőt sikerült értékesíteni, idén viszont mindössze 58 ezret adtak el (dacára annak, hogy egy teljes nappal tovább tartott a fesztivál), pedig inkább e szám emelkedését várták volna. „Nagyon meglepődtünk. A fellépők igen drágák voltak, de a nagy nevek nem hozták be az embereket. A produkciós költségek emelkedtek, a részvétel viszont nem”, mondta Hannu Lahtonen, a szervezői csapat tagja. Hakala szerint sokat számított, hogy idén kedden kezdődött az eseménysorozat, és csak szombatig tartott, így elmaradt a szokásos vasárnapi piknik koncert, s már szombaton csak lézengtek az emberek. Sajnos Paul Simon – akár tetszett, akár nem – csak kedden ért rá, miatta változott a beosztás. Hakala ígéri, hogy jövőre visszaáll a rend, és megint lesz koncert vasárnap.

A szervezők arra kényszerülnek, hogy megváljanak néhány munkatársuktól, és a fellépők gázsijára elkülönített összeg is szerényeb lesz 20-25%-kal. Már nem 6-ossal, hanem csak 5-össel kezdődő nézőszámmal kalkulálnak. Sokan a programszervezők szemére hányták, hogy drága rockprodukciókat hívnak meg jazzisták helyett, s a rendezvény egyre messzebb sodródik eredeti arculatától. Hakala ezt általános trendnek tartja, szerinte más fesztiválokon is hasonló tendencia figyelhető meg. Jelenleg még tárgyalnak a fellépők személyéről, de Lahtonen elmondása szerint ezúttal a jazz hazai képviselői lesznek jelen kiemelten. Kevesebb eseményre és kevesebb ingyenes koncertre számíthatunk.