Béla

Esztrád hip-hop, dzsessz- és világzene

2002.10.29. 00:00

Programkereső

Folytatódik a Millenáris Park (II., Fény u. 20–22.) koncertsorozata. Ezúttal is zenei csemegéket kínálnak a közönségnek, most azonban nemcsak a dzsessz jegyében. Ma a Belga együttes, 27-én a Folkestra, 31-én pedig a Babos Project Romani koncertezik este nyolc órától.

A Millenáris Teátrum és a Fogadó továbbra is neves együtteseknek ad otthont. Ma este nyolc órától a fiatalok egyik kedvence, a Belga együttes koncertezik a Fogadó épületében. A csapat a szatirikus hip-hop irányzat képviselője, zenei paródiákat játszanak. Ők azonban nemcsak a műfaj képviselőit, hanem saját magukat is kigúnyolják. A zenekar tagjai – Kékesi Balázs, Jäger Barnabás, Győrffi Tamás, Paizs Miklós és dj Titusz – muzsikájukat az esztrád hip-hop kategóriába sorolja.

A Folkestra vasárnap este nyolc órától lép a Teátrum színpadára. Az együttes világzenét játszik, a műfajt viszont keverik dzsessz-, magyar népzenei és balkáni folklór elemekkel, és így valódi fúziós muzsikát hoznak létre. Az együttes dalait főként – a kavalon, gadulkán, furulyán, tamburán és dudán játszó – Monori András írja, kinek nevét színházi zeneszerzőként ismeri a közönség. A zenekarban Polya Bea énekel, Pusztai Gábor dobol, Nagy Péter nagybőgőzik, Váczi Dániel szaxofonozik, Kovács Tamás kongázik, és Dely Zsolt harmonikázik.

A dzsesszrajongók ritkán hallhatják Babos Gyula autentikus formációját, a Babos Project Romanit. A tel-avivi dzsesszfesztivál után ezúttal a Teátrumban adnak koncertet, október 31-én este nyolc órától. Az ismert dzsesszgitáros, Babos Gyula csapata dzsesszmuzsikát játszik világzenével ötvözve; fő irányvonalként a cigányzene alapmotívumait szövik szerzeményeikbe. A roma zene hagyományait vegyíti a modern dzseszszel a mindig új utakat kereső gitárvirtuóz, aki ezúttal tehetséges fiatalokkal vette körül magát. A csapatban Hárs Viktor nagybőgőzik, Nagy Lajos zongorázik, Borlai Gergő dobol, Kunovics Kata és Jelinek Emil énekel.