Konrád

Herbie Mann közös lemeze a Quartet B-vel

2002.11.02. 00:00

Programkereső

A héten fejeződtek be annak a lemeznek a felvételei, melyen a világhírű fuvolista és fia, Geoff Mann dobos-ütőhangszeres játszik neves magyar jazzmuzsikusokkal. A lemez elkészítésének ötlete 2000-ben született, amikor Herbie Mann a Fonóban játszott együtt többek közt a Quartet B-vel és a Project Romanival.
f14d68c1-6785-49e7-8abd-eec05a9da197

Mann olyannyira jól érezte magát a Kárpát-medence zenei hagyományait jazzel ötvöző muzsikusokkal, hogy az egymásra találást egy CD-vel is dokumentálni akarta. Megjelent időközben Eastern European Roots című albuma, melyen Borbély Mihály egy kompozíciója is elhangzik, a most felvett anyag – mely valószínűleg a Carpathian Basin Street Blues címet fogja viselni – viszont teljes egészében magyar jazzisták közreműködésével jött létre.

A kibővített Quartet B – azaz Herbie és Geoff Mann, valamint Borbély Mihály (szaxofonok, klarinét, furulya, tárogató), György Mihály (gitár, buzuki), Horváth Balázs (bőgő), Sárvári Kovács Zsolt (dob) – mellett játszik még Dresch Mihály tenorszaxofonon, Babos Gyula gitáron, Jelinek Emil kannázik és énekel, Lukács Miklós cimbalmozik, Fekete Kovács Kornél trombitál, Szerényi Béla tekerőlanton működik közre, Hercku Ágnes és Fábián Éva pedig szintén énekel. A kompozíciókat a két Mann és Borbély Mihály jegyzi. A CD, mely a Trio Midnight és Lee Konitz, valamint a Dresch Quartet és Archie Shepp együttműködése után újabb jelentős állomása a magyar jazzéletnek, remélhetőleg néhány hónapon belül megjelenik Herbie Mann saját kiadásában.