Konrád, Tivadar

Time music – ismét tánczene lesz a dzsessz

2002.11.11. 00:00

Programkereső

Telt ház előtt játszik ma Budapesten Tony Lakatos, a Frankfurt am Mainban élő világhírű magyar dzsessz-szaxofonista, aki ezúttal új CD-jének bemutatójára látogatott haza. A koncertet, amelyen a Wolfgang Haffner Band segíti Tonyt, kedden este Szentendrén megismétlik.

A lemezen Tony Lakatos új stílusa is debütál. Ez a dzsessz és a ritmus új kombinációja, amelyhez hasonlóval James Brown vagy néhány rap együttes már kísérletezett. Mint egyik kritikusa megfogalmazta, Tony Lakatos Move It című új produkciója különleges, egyedi, kellemes dzsesszmuzsika, melyre táncra lehet perdülni. Ez persze, meglehet, sok vájtfülű dzsesszrajongót fanyalgása késztethet (pláne, ha hagyja magát előítéleteitől vezettetni, s meg sem hallgatja az új zenét), ám alighanem sokkal több új hívet is szerez a dzessznek, no és Tonynak.

Tony Lakatos – szemben az etnozenékre épülő mainstream world music stílussal – Time Music-nak (időzenének) nevezi az új felfogást, amelyben ötvözi az ötvenes években kialakult hagyományos dzsessziskolát, a hetvenes évek ritmusvilágát és a mai rap-et. Mindezzel egy évtizedeken átívelő időutazást valósít meg.

Lakatos több mint egy évvel ezelőtt vágott bele az új album megvalósításába Roberto di Gioia-val, a sokoldalú muzsikussal és programozóval. Akusztikus és nem hagyományos hangszerekkel, új hangzásokkal kísérleteztek, és nagyon izgalmas eredményre jutottak. Di Gioia, amellett, hogy brilliáns billentyűs, gitáros, basszusgitáros és dobos, tapasztalt programozó is. Peter O'Mara és Martin Scales gitárosok, Ernst Stroes percussion-os és Tom Nicholas Jr. rap énekes a további hírességek, akik az album hangzásához döntő mértékben hozzájárultak.

Minden szerzemény, a Bernie's Tune című örökzöld kivételével kimondottan az új album számára készült, a producerként is dolgozó Lakatos és Di Gioia műhelyében.

Lakatos producerei állítják, a time music-kel újra beköszönthet az az egyszer már letűntnek hitt korszak, amelyben a dzsessz, például Glenn Miller és Benny Goodman nagyzenekari fellépéseinek idején, a tánczene legnépszerűbb ágát is jelentette. Csak a zene változik.

A Move It egyébként Japánban a Universal Music gondozásában már 2001 júniusában megjelent, és hatalmas sikert aratott.

A hétfői budapesti lemezbemutatóra a szervezők szerint minden jegy elkelt, de kedden este hétkor Szentendrén a Városi színházban (Pátriárka utca 7.) kárpótolhatják magukat, akik most esetleg hoppon maradtak.