Márk

Fanni szomorú szerelmei

2002.11.29. 00:00

Programkereső

A szerelemről, fájdalmas reménytelenségről és az emberi érzések mélységéről szól Völgyessy Szomor Fanni legújabb, Tündér Rózsa című albuma, amely a lemez mellett egy könyvet is tartalmaz.

Fanni gondolatait, verseit és fényképeit ebből az illusztris kivitelű könyvből ismerhetjük meg, amely a CD-n található dalok hangulatához tökéletesen illeszkedik. Így az albumon egyszerre jelenik meg az irodalom, a képzőművészet és a zene, s ez rendkívül jellemző Fannira, aki úgy gondolja, művészet csak egy van, s annak az egyes ágai együtt alkotják az egységet. Fanni egyébként a művészet több területén alkot, fazekasként végzett, foglalkozott kirakatrendezéssel, énekel, gitározik, verseket ír, és a fotóművészettel is foglalkozik.

Az énekesnő második szólólemeze a mostani. A korábbi zenekarával, a You and I-jal már három CD-t jelentetett meg, ezek közül a legutóbbit Exit címmel, ami a Tibeti Halottaskönyv témáját dolgozza fel. A Tündér Rózsa egészen új hangzásvilágot képvisel, amire a művésznő nem tudatosan törekedett. Mint mondta, nála a hangulat- és stílusváltások belülről jönnek, sosem követte az aktuális divatirányzatokat. „Amikor egy-egy érzés vagy gondolat megfogalmazódik bennem, és már nem bírom magamban tartani, kiírom, illetve kiéneklem magamból, így a művészetem a lelkemnek egyfajta túlcsordulása” – mondja. A mostani lemez ír és magyar népdalok feldolgozásait tartalmazza. Fannihoz mindig is közel álltak a népdalok, s a szerelem témájának legszebb megfogalmazásait különösen ezekben találta meg. Bár sok eredeti felvételt is hallgatott, a dalok előadásánál sosem próbált ezekhez igazodni. „Azt szeretném megmutatni, bennem hogyan csendülnek fel ezek a dallamok” – tette hozzá. Fanni számára az ír és a magyar folklór számos ponton kapcsolódik egymáshoz. Egyrészt a szövegek, másrészt a feszes előadási stílus területén. Mivel korábban a You and I-jal sokat énekelt angolul, természetes volt számára, hogy a lemezen az ír dalok eredeti nyelven szólaljanak meg.

Az album címe tömören és kifejezően jeleníti meg annak üzenetét. A rózsa a szerelem jelképe, Tündérországgal Erdélyt és Írországot is megidézi, valamint megjelenik benne a tündérrózsa is, amely a tiszta ártatlanság és boldogság legkifejezőbb virága. A lemez sajátos hangzását a hangszerelés fátyolossága és az énekhang tiszta és kifejező ereje adja. A lemezen megszólaló népdalokat Lengyel Zoltán és Pejtsik Péter dolgozta fel, Binder Károly pedig két Nagy László-vers megzenésítésével szerepel a szerzők között. A lemez egyik legérdekesebb száma az Imhol elémegyek című moldvai csángó népdal kamarakórusra készült feldolgozása, ahol hangszeres kíséret és különleges effektek nélkül is kifejeződik a szöveg sugallta fájdalom és bánat. A remény és a reménytelenség között vergődő szerelmet ábrázoló fényképek beállításait, hátterét és későbbi számítógépes átformálásának terveit Fanni készítette, s ő is állt modellt hozzá a két fényképésznek, Kiss Krisztinának és Robbert van der Endének, a komputeres grafikák pedig Agócs Péter művei.