Márk

Vajdasági Néptáncest

2002.12.06. 00:00

Programkereső

2002. december 10-én, 19 órától a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ „Róna” Táncegyüttese, valamint a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület „Rizgetős” Táncegyüttese tart Vajdasági Néptáncestet a Hagyományok Házában.

Ez év október 5-én a szabadkai I. Interetno Fesztiválon a zsűri külön kiemelte a szabadkai Népkört és kishegyesi Rizgetős Táncegyüttest, és produkciójukat budapesti meghívással jutalmazta.

9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A szabadkai Népkör a délvidék rangidős művelődési egyesülete, mely idén ünnepli fennállásának 130. esztendejét. Az elmúlt, hosszú időszakban zajlottak világháborúk, történtek betiltások, kényszerű katonai mozgósítások, gránátos merényletek, teljes elnéptelenedés, majd újraéledés. Fényes történései közé tartozik épületének 1995-ben befejezett felújítása. Több száz aktív tagja azt a célt tűzte maga elé, hogy a Népkört a délvidéki magyar kultúra házává tegye. Néhány éve az egyesület Magyar Művelődési Központtá nőtt.

Az egyesület keretén belül alakult meg 1982-ben a Róna Táncegyüttes. A Róna azóta a Népkör reprezentatív táncegyüttese. Számos hazai és külföldi fesztiválon és rendezvényen sikerrel lépett fel. Ma az együttes 280 fiatal táncost számlál. Művészeti vezető: Brezovszki Roland, Művészeti munkatárs: Brezovszki Tamara, Kísér: Juhász Banda.