György

Újabb tragikus hír a jazz világából: meghalt Bob Berg

2002.12.07. 00:00

Programkereső

Az 51 éves tenorszaxofonos csütörtökön reggel szenvedett halálos balesetet a New York állambeli Amagansettnél, amikor autója egy cementszállító teherautóval ütközött. Berg felesége, Arja is több sérülést szenvedett: mindkét karja eltört és az arca is összezúzódott.
e5e38bd3-0144-45f5-8221-0a57702e75ee

Nagy valószínűséggel a tragédia oka a nemrég leesett nagy mennyiségű hó volt, mely az USA keleti partvidékét borította be. Berg járműve akkor ütközött össze a cementszállító teherautóval, amikor az kissé kitért oldalra, hogy kikerüljön egy előtte jobbra kanyarodó autót. A teherautó átsodródott a szembejövő sávba, és a szaxofonos autójába rohant. Jelentések szerint Berg a helyszínen meghalt. A teherautó sofőrje nem sérült meg a balesetben.

Bob Berg New York szülöttje volt, zenei pályáját az 1960-as években kezdte. Először a High School of Performing Arts majd a Juilliard School növendéke volt. Kezdetben a free jazz vonzotta, majd megkedvelte a hard bop stílust, erőteljes soundja Horace Silver és Cedar Walton együtteseiben volt hallható az 1970-es években. Berg saját hangzásvilágot alakított ki, játékmódja senkiével nem összetéveszthető, de leginkább mégis talán Wayne Shorteréhez lehet hasonlítani. Nem csoda, hogy 1984-ben Miles Davis Berget hívta kvintettjébe, ahol korábban Shorter volt a tenoros. Az ezt követő időkben saját zenekarait vezette, és számtalan sikert könyvelhetett el. Gyakran koncertezett, a többi mellett a GRP, a Denon és a Concord kiadó számára készített felvételeket.