Emma

Magyarok muzsikája a határokon túlról

2002.12.11. 00:00

Programkereső

Második alkalommal rendezik meg a Határon túli magyarok zenéje elnevezésű folkzenei hangversenyt a Zeneakadémia nagytermében péntek este. A tavaly útjára indított kezdeményezés ez évben is három elcsatolt terület muzsikáját állítja színpadra: a Bástya citerazenekar a Felvidéket, a Tatros együttes Moldvát, a Söndörgő pedig a Délvidéket képviseli.

A hangversenyt a Periferic kiadó Zene a periférián koncertek elnevezésű sorozatában rendezi, mivel különösen fontosnak tartja a határon innen és túl működő zenészek kapcsolattartását, valamint az elcsatolt területek folklórjának és magyar muzsikusainak bemutatását.

A Tatros együttes Petrás Máriával és Legedi László Istvánnal, a két neves moldvai hagyományőrzővel együtt lép színpadra. A tizennégy éve működő zenekar a moldvai és gyimesi muzsika autentikus tolmácsolását tűzte ki célul. Felnőtt- és gyermektáncházaik mellett vakoknak és fogyatékosoknak zenélnek. A Söndörgő a Vujicsics együttes tagjainak fiaiból, unokaöccseiből áll, így a délszláv folklórt már szinte az anyatejjel szívták magukba. Zenei tudásuk lenyűgözően nagy, fiatal koruk ellenére senki nem kérdőjelezi meg elismertségüket és technikai megoldásaik hibátlanságát. A négyéves ácsteszéri Bástya citerazenekar magyarországi és szlovákiai magyar tagjai prím-, tenor- és bőgőciterán játszanak, s ezzel a hagyományos vonósfelállást idézik meg.