Orbán

Az új Getz-könyv nem szenzációhajhász

2003.01.05. 00:00

Programkereső

Bár a kritikusok és a rajongók egyaránt rendkívülinek tartják Stan Getz játékát, ráadásul a tenorszaxofonos józannak semmiképp sem mondható életmódja számos érdekeséggel is szolgált, mégis mindeddig csupán egyetlen életrajzot írtak róla.
3c009f9a-d6bf-4851-b20b-296c90c7c65d

Donald L. Maggin "Stan Getz: A Life in Jazz" című munkája, mellett most megjelent egy újabb monográfia, a "Stan Getz: Nobody Else but Me", Dave Gelly tollából. A könyv inkább a művész jazzben betöltött szerepét ecseteli, semmint botrányos epizódokat taglal, ezért nagyszerűen ellenpontozza Maggin könyvét.

Gelly brit jazzkritikus és tenorszaxofonos, aki azt állítja, hogy “Getz nem változtatta meg gyökeresen a jazz arculatát", ahogy több nekrológ állította, szerinte "két fő érdeme volt: a Lester Young-féle tenorjáték továbbgondolása, és a bossa nova mint jazzműfaj népszerűsítése — de alapvetően egy egyedülálló és igen individuális muzsikus volt." A Stan Getz: Nobody Else but Me című munka mindössze 175 oldal, de rendkívül igényesen tervezett kiadvány, s ami a legfontosabb, minden jazzrajongó kedvét leli majd benne, aki szeretne közelebbről megismerkedni Getz munkásságával.