Ervin

Dés és Snétberger duója a Zeneakadémián

2003.02.26. 00:00

Programkereső

Dés László és Snétberger Ferenc -nem kevesebb mint egy évtized elteltével - újra együtt muzsikál majd 2003. március 13-án a Zeneakadémia Nagytermében. A két muzsikust a Trio Stendhalban kialakult összeszokottságuk és az eltelt idő alatt szerzett sokféle zenei tapasztalatuk is összeköti.
1d7c8232-21c9-4b75-af70-b9ab6d2a3340

Snétberger Ferenc jelenleg Berlinben él és alkot. Olyan világhírű jazz-muzsikusokkal játszott már együtt, mint Al Di Meola, Didier Lockwood, James Moody, David Friedman, Charly Bird és Herb Ellis. Gitárjátékáról csodálattal nyilatkozott Pat Metheny is. A neves német zenekritikus, Alexander Schmitz így nyilatkozott róla: "Snétberger Ferenc egy igazi felfedezés, minden kategória felett álló mestere a nylonhúros gitárjátéknak. Könnyedén olvasztja magába a klasszikus gitárjáték szépségét, a sűrű swingelő jazz érzését, a dél-amerikai tüzet, a szigort, a melankóliát, a saját földrajzi otthon tüzes elevenségét és zamatát"

Dés László 1974-ben kezdi pályafutását, 1976-tól különböző formációkkal játszik, szólista-díjakat nyer jazzfesztiválokon San Sebastiantól Karlovy Vary-ig. 1979-től saját zenekart alapít Dimenzió néven. Rengeteg hazai, és külföldi koncertet adnak, és három lemezt készítenek el a zenekar kilencéves pályafutása során. 1987-ben Snétbergerrel és Horváth Kornéllal megalakítják a Trió Stendhalt. A különleges összetétélű, kamarazenét játszó zenekar páratlan népszerűségre tesz szert, lemezeiket Olaszországban veszik fel, és az egész világon terjesztik. 1993-ban szólistaként folytatja pályáját, ősbemutatókon kortárs szerzők műveit adja elő, szimfónikus, illetve kamarazenekarokkal. Fő hangszere a szoprán szaxofon, érzékeny "szubjektív hangja", improvizációs dallamvezetése összetéveszthetetlenné teszi játékát.