Lázár, Olimpia

A Hot Jazz Band küldetése

2005.07.20. 00:00

Programkereső

Esőnap: július 20. szerda, olvashatták mindazok, akik jegyet váltottak a Hot Jazz Band kedd esti koncertjére. A kezdés elött pár percel eleredt az eső. Az emberek a közeli fák alá menekültek a felhőszakadás elől. Bár a Károlyi Palota kertje üdítő látványt nyújtott, mialatt a zivatar öntözte annak dús növényzetét, egy lélek sem akadt, aki a természet játékát szivesebben csodálta volna, mint a zenészekét. Nem sokkal később az esőfelhők odébb cammogtak, így a jegyeken az esőnap hirdetése szerencsére fölöslegesnek bizonyult. A koncert kezdetét vette.
e872ed61-69af-49a4-ab4a-9e25ae8bdcc2

Amennyire képes minket meglepni az időjárás váratlan fordulataival, legalább annyira kiszámíthatatlan egy-egy ember életpályája. A Hot Jazz Band tagjai kacifántosabbnál kacifántosabb életpályát tudhatnak magukénak. Szili Róbert, a zenekar gitárosa korábban fizika-technika szakos tanárként kereste kenyerét. A zenekarvezető, trombitás, bendzsós Bényei Tamás grafikusként szerzett diplomát, Juhász Zoltán nagybőgős pedig munkáját otthagyva újságkihordóként dolgozott, hogy több időt szentelhessen hangszerének. Galbácsi István saját bevallása szerint fiatal korában jobban ismerte Budapest utcáit, mint a zeneelmélet rögös útját, és első sikerélményeit sem a színpadon szerezte, hanem egy építőtábori lábszépségversenyen.

Azért akad két tag, akiknek az életpályája a dallamok országútján haladt egészen fiatal koruk óta mind a mai napig. Az egyik a pozanos Bera Zsolt, a másik pedig a klarinéton játszó Fodor László. Hosszabb-rövidebb idő után mindegyik tagot elcsábította a zene óceánjának hívogatása, így mindnyájan bevetették magukat a hullámok közé. A koncerten a hat kiválóan képzett, roppant muzikális zenész mellé egy fiatal, ígéretes tehetség társult Bolba Éva személyében.

A zenekar az 1920-as ’30-as évek amerikai dzsesszét játssza, valamint ugyanebben a stílusban régi magyar műdalokat. Mindezt a lehető leghitelesebb és legigényesebb módon. Ez különösen dicséretre méltó dolog, hiszen elmúlt korok zenéjét rekonstruálni az egyik legnehezebb feladat. Azonban a hallgató mégsem érzi a nosztalgia cikornyás szirupját, amikor ellátogat egy Hot Jazz Band koncertre. Ez azért van, mert a zenészek élvezik a játékot. Szeretik a műfajt, és művészi szintre emelik azt. S ezzel olyan küldetést teljesítenek, amilyenre talán maguk sem gondoltak.

Hazánk médiumai kevés értékkel ajándékozzák meg az embereket – tisztelet a kivételnek. Szívszorító a tény, hogy háziasszonyok, nyugdíjasok, fekvő betegek mindennapos szellemi és lelki tápláléka olyan, mintha romlott élelmiszerekkel etetnénk az embereket; mintha az étel nem éltetne, hanem beteggé tenne.

A szellem és a lélek is lehet beteg. Akinek hatalmában áll, az tegyen azért, hogy egészséges táplálékot ehessünk. Minden téren. Aki pedig nem teszi, az vigyázzon, mert a járvány, melynek megfékezésében nem vett részt, vagy éppen amelynek elindítója volt, őt és a családtagjait is elérheti.

Szerencsére a Hot Jazz Band rengeteg minőségi hurkát, kolbászt termel. S nem csak néhány ember számára. Ehet belőle öreg, fiatal, kétkezi munkás, diplomás, zenész, botfülű..., és senki nem kap gyomorrontást.

Amikor koncert közben körülpillantottam, az örömtől sugárzó arcú fiatalok mellett a nagymamák szemei is gyermeki örömöt árasztottak. Végre valaki velük is foglalkozik. És talán nem is tudatosan, de Bera Zsolt, Bényei Tamás, Juhász Zoltán, Szili Róbert, Fodor László és Galbácsi István gyógyszert készített. Szívkapszulát. A Hot Jazz Band CD-re állami támogatást kellene adni és orvosi receptre árulni a patikákban. Nem csak ősz hajú apóknak, anyóknak. Nullától száz éves korig.

Ez úton is köszönöm a zenekar munkáját minden Hot Jazz Band–kapszula használó nevében, és kívánok további sok sikert a Band-nek!

2005. július 19. 20:00 Károlyi Palota – A Hot Jazz Band koncertje; tagjai: Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, zenekarvezető), Juhász Zoltán (nagybőgő), Galbács István (dob), Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szili Róbert (gitár))