Valér

Sikeres volt a Pozsony-Budapest Jazzfesztivál I.

2005.07.28. 00:00

Programkereső

Az Euforte Alapítvány és a CD Bár Buda szervezésében került sor az első Pozsony-Budapest Jazzfesztivál első részére július 22-én. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvény helyszíne Pozsony főtere volt.
5c21fdec-0507-4da2-b106-c885c4deb738

A rendezvény Jurij Griglak és együttese koncertjével kezdődött. A fiatal szlovák muzsikusokból álló zenekar magas színvonalú mainstream zenét játszott. A második koncerten a szinten ifjú zenészekből álló, magyar Connection Quartet lépett a színpadra. A fiatal koruk ellenére igen felkészült zenészek a jazz egy egészen másik oldalát mutatták meg a közönségnek: ez a formáció a Coltrane-vonalat képviselte.

Őket követte az immár klasszikusnak számító magyar jazz-hegedűs, Deseő Csaba és együttese, majd ismételten egy szlovák zenekar, a Pacora Trio lépett a közönség elé, amely az etno-jazzt képviselt a fesztiválon. A rendezvény a funkynak is helyet adott, ezt a zenét a fiatalokból álló szlovák Valihora Funky Group tolmácsolásában élvezhette az egyre gyarapodó publikum. Végül Szakcsi Lakatos Béla együttese zárta a fesztivált, nagy sikert aratva.

A Pozsony-Budapest Jazzfesztivál következő helyszíne Budapest lesz: ugyanezek a zenekarok novemberben a Millenárison fognak játszani. A fesztivál programjának összeállításánál nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a kevésbé ismert ifjú muzsikusok is helyet kaphassanak a műfaj nagy öregjei mellett. Így egyfelől a generációk közötti átjárhatóságra nyílik alkalom, másfelől a neves zenészek által vonzott közönség megismerheti az fiatalabbakat is. Azzal pedig, hogy szlovák és magyar muzsikusok egy színpadon játszanak, a szervezők reményei szerint elindulhat egy regionális műhely jellegű együttműködés, amely a további találkozók során teljesedhet ki.