Konrád

Magyar siker a Stockholm és Pori Jazzfesztiválokon

2005.08.01. 00:00

Programkereső

A Djabe zenekar elbűvölte a finn és svéd jazzrajongókat Verőfényes esti órában lépett a 40 éves jubileumát ünneplő Pori Jazzfesztivál színpadára a Djabe zenekar. Az este nyolc órakor kezdődő, egy órás koncert lendülete és frissessége, valamint magyaros eredetisége magával ragadta a közönséget, amely folyamatos vastapssal üdvözölte a kompozíciókat és a szólókat.
9f15121b-122d-407a-bd94-33e50b9b0fef

A július 21-ei programban Poriban olyan világsztárok szerepeltek, mint Charlie Haden, Jamie Cullumn és Kenny Garrett. A szintén világhírű Stockholm Jazz 2005 is sikeres állomás volt a zenekar életében. A Stockholm szívében fekvő Skeppsholmen szigeten felállított hatalmas színpad előtti nézőtéren kb. ötezren élvezhették a muzsikát. A stockholmi közönség a fergeteges hangulatú koncert után megrohanta a CD árusító pavilont, majd kisebb tumultus alakult ki a dedikáló sátor előtt. A lelkes, vadonatúj svéd Djabe rajongók közül néhányan olyan véleményüknek adtak hangot, hogy számukra a Djabe előadása volt a fesztivál legjobb koncertje, pedig július 23-án olyan világsztárok is szerepeltek a színpadon, mint Johnny Griffin, Toots Thielemans, Lisa Nilsson, Didier Lockwood, Peter Cincotti, a zárónap előtt pedig: Lee Ritenour, Roy Haynes, Lauryn Hill és John Abercrombie.

A zenekar a skandináv koncertek hozadékaként ismét meghívást kapott az amerikai kontinensre. A Djabe legközelebb augusztus 11-én ad koncertet a bulgáriai nemzetközi Bansko Jazzfesztiválon.