Konrád, Tivadar

Jam session a Művészetek Palotájában

2005.08.15. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája hagyományteremtő szándékkal hirdeti meg augusztus 20-ai ünnepi örömzenéjét (jam session), amely 18:00 órakor kezdődik, és a tűzijáték után is folytatódik. A maratoni koncerten fellépnek a jazz legkiválóbb hazai művészei és tehetséges fiataljai, de este hat és nyolc óra között az amatőr muzsikusokat is várják: hozzák magukkal hangszerüket, és szálljanak be az örömzenélésbe!
dca3c7d1-3c77-459d-bb93-1654d12f1e3c

Az elmúlt évtizedek zenetörténetének egyik legizgalmasabb fejezete a jam session kialakulása. Ez a fogalom kötöttségek nélküli örömzenélést jelent, amikor a muzsikusok előzetesen megbeszélt felállás, hangszerelés és műsor nélkül találkoznak a színpadon, s akár órákon át improvizálnak. Charlie Parker, John Coltrane, Ornette Coleman, Miles Davis és más legendás zenészek jam session-jei – a lemezfelvételeknek köszönhetően – mindmáig meghatározó élményt nyújtanak a zenerajongóknak.

Augusztus 20-án 18:00 és 20:00 óra között három „rezidens" jazz-zenekart hallhat a közönség a Művészetek Palotája előtti tereken, illetve az előcsarnokban: a Pege Quartetet (vezetője: Pege Aladár), a Sárik Triót (vezetője: Sárik Péter) és a Sramkó Triót (vezetője: Sramkó János). A három zenekar vendégszólistái: Micheller Myrtill (ének), Zsemlye Sándor (szaxofon), Dennert Árpád (klarinét és szaxofon), Kuzbelt Péter (szaxofon), Hámori János (trombita), Szeverényi Mátyás (gitár), Gyárfás István (gitár), Lázár István (trombita) és Szalóky Béla (harsona) lesznek.

20:00-21:00-ig Big band koncertre kerül sor a Határőrség Zenekarával (műv.vez.: Szalóky Béla), majd a tűzijáték után, kb. 22:00 órától Back II Black-koncert következik (műsorvezető: Várkonyi Attila). A koncertekre a belépés ingyenes.