Konrád

I. Közép-európai Swingfesztivál

2005.08.16. 00:00

Programkereső

„New Orleans – Visegrád” – ezt a címet viseli az I. Közép-európai Swingfesztivál, amelyre augusztus 26. és 28. között kerül sor a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. A rendezvény keretében magyar, cseh, lengyel és szlovák zenészeket hallhat a közönség.
72e00c08-af83-4b6c-b32c-dc290092bd59

Az 1910 és 1950 közötti korszak amerikai zenéje, a ragtime, a swing és a dixieland már a második világháború előtt eljutott Közép-Európába, de ez a muzsika – legalábbis annak Budapesten, Pozsonyban, Prágában és Varsóban játszott változata – még közelebb állt a hagyományos szórakoztató zenéhez, mint a jazzhez. A régióban az 1950-es évek végén alakult Benkó Dixieland Band volt az első, amely hangszerelésében és előadásmódjában is hűségesen követte az amerikai példaképek stílusát, s ezzel – itthon és külföldön egyaránt – jelentős népszerűségre tett szert.

A rendszerváltás után a Visegrádi Négyek országaiban jelentősen és örvendetesen megélénkült a tradicionális jazzkultúra: a műfaj új generációját reprezentáló magyar, szlovák, cseh és lengyel zenekarok komoly nemzetközi sikereket aratnak. A Közép-európai Swingfesztivál – hagyományteremtő szándékkal – New Orleans-i stílusban, de „visegrádi dialektusban” szeretné bemutatni ezt a sokszínű, életteli zenei világot.

Joe Muranyi ajánlása: „A swing nem egyszerűen egy stílus, hanem szemléletmód és életérzés is. Lehet, hogy sokan megdöbbennek ezen, de én Mozart zongoraversenyeiben és a magyar csárdásokban is érzem a swing lüktetését. Kétségtelen, hogy az igazi swingkorszak a húszas évek végén kezdődött és a második világháború után lezárult, de ez az életérzés ugyanúgy benne van a rock and rollban, sőt, a modern popzenében is. Swinget játszani tehát egyáltalán nem valami korszerűtlen, múzeumba való dolog – a 21. században is van létjogosultsága. Különös örömmel tölt el, hogy ez a tengerentúli eredetű, pompás műfaj nyolcvan évvel Louis Armstrong felbukkanása után Közép-Európában, így Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is töretlenül népszerű.”

PROGRAM:

Augusztus 26. 20:00
Gyárfás Trió, Deseő Csaba, Szalóky Béla; Petra Ernyei és a Jakub Safr Quartet (Csehország)
Km.: Gyárfás István (gitár), Czakó Péter (nagybőgő), Cseh Balázs (dob, ütőhangszerek); Deseő Csaba (hegedű), Szalóky Béla (harsona); Petra Ernyei (ének), Jakub Safr (zongora), Tomas Cerny (klarinét, tenorszaxofon), Marek Rejhon (gitár), Martin Zpevak (nagybőgő)

Augusztus 27. 20:00
Jazz Steps; Prowizorka Jazz Band (Lengyelország)
Km.: Almási Attila (harsona), Bér Zsolt (trombita), Boegán Péter (dob), Finok Zoltán (klarinét, szaxofon), Nagy Iván (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő), Szolnoki Dóra (ének); Tomasz Sacha (gobophone), ének, Leszek Sczerba (tenorszaxofon), Stanislaw Piotrowski (nagybőgő), Jan Kalinowski (gitár), Jacek Korohoda (gitár)

Augusztus 28. 20:00
Szalóky Classic Jazz Band; Bratislava Hot Serenaders (Szlovákia)
Km.: Micheller Myrtill (ének), Szalóky Béla (harsona, trombita, szárnykürt), Kuzbelt Péter (szaxofon), Dennert Árpád (klarinét, szaxofon), Szénási László (trombita), Nagy Iván (zongora), Szeverényi Mátyás (gitár), Glaser Péter (nagybőgő), Sramkó János (dob); 23 tagú pozsonyi zenekar