Emőke

Jótékonysági koncertsorozatot ad a Muzsikás Erdélyben

2005.09.22. 00:00

Programkereső

Szatmárnémetiben kezdi meg erdélyi koncertturnéját a Muzsikás együttes, amely a hónap végéig Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Brassóban lép fel, a koncertek bevételét pedig az udvarhelyszéki árvíz károsultjainak megsegítésére fordítják - olvasható a Krónika csütörtöki számában.

Hamar Dániel, a Liszt- és Kossuth-díjas, valamint a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett csapat bőgőse és gardonosa a lapnak elmondta: a hét erdélyi városban népzenei műsort adnak elő. A négytagú zenekar - Sipos Mihály, Éri Péter, Hamar Dániel és Porteleki László - Petrás Máriával, a moldvai származású, ma Budapesten élő előadóművésszel egészül ki.

Petrás Mária moldvai balladáinak kíséretén kívül természetesen a muzsikások is énekelnek, mégpedig szatmári, mezőségi népdalokat. - Olyan zenét válogattunk össze, amelyben a népzene igazi értékei mások számára is felfedezhetők. Ez a muzsika nagyon erősen tud hatni, olyan közegben is, ahol azt sem tudják, hol van Erdély - mondta Hamar Dániel.

Fennállásának harminc évében a Muzsikás több kontinens hallgatóival kommunikált a magyar népzene nyelvén, missziót teljesítve ismertette meg a világgal a magyar kultúrát. A pénteken kezdődő erdélyi jótékonysági koncertsorozat terve azonban már hónapok óta érlelődik. Már májusban elkezdték szervezni a turnét, és az árvízi tragédia miatt változtatták át jótékonysági körútra.

Az együttes tagjai - akik az utóbbi években Magyarországon rendhagyó zeneórákat tartanak iskolákban - ezúttal több erdélyi iskolába látogatnak el, közvetlen zenei élményt nyújtva a diákoknak.

Székelyudvarhelyen a koncert ingyenes lesz, a többi városban egyrészt a jegyek árából, másrészt a koncertet szervező Mol Rt. hozzájárulásából gyűlik össze majd az árvízkárosultak megsegítésére fordítható összeg. A Muzsikás tagjai dobozt helyeznének ki valamennyi helyszínen a további adományoknak. Hamar Dániel elmondta, hogy a Muzsikás eddig sem kért fellépti díjat a határon túli területeken tartott koncertjein.