Piroska

Válogatás a kortárs magyar jazz big bandre írott darabjaiból

2005.10.04. 00:00

Programkereső

A Budapest Jazz Orchestra október 9-ei koncertjén e darabok mellett Zsoldos Béla: Üstdobverseny című műve hangzik még el a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.
d543ad84-3e3b-453d-8f94-d54cb3c792b7

A Budapest Jazz Orchestra – hosszú idő óta az első és egyetlen Magyarországon működő professzionális big band – 1998 októberében alakult. A zenekar elsődleges célja, hogy felidézze a swing aranykorát, és széles körben megismertesse az akkori big band-repertoárt. Hazai és külföldi koncertjeiken többek között Glenn Miller, Benny Goodman, Duke Ellington, Count Basie, Woody Herman, Stan Kenton és Charles Mingus kompozícióit tűzik műsorra. Az együttes a tradicionális darabok mellett az elmúlt években „saját hangját” is megtalálta: nevükhöz több ősbemutató, izgalmas zenei kísérlet fűződik. Eötvös Péter Paris–Dakar című kompozícióját például Gőz László harsonaszólójával, Vajda Gergely vezényletével vették lemezre, és közös CD-felvételeket készítettek a világhírű amerikai szaxofonossal, David Liebmannel is. A Budapest Jazz Orchestra 2003-ban meghívást kapott a Montreux-i Jazzfesztiválra, tavaly pedig Cannes-ba, a Midemre.

Októberi koncertjükön ősbemutatóra kerül sor: az ütőhangszeresként ismert Zsoldos Béla Üstdobversenye már a címe alapján is izgalmas, szokatlan hangzású zenét ígér. A Magyar Rádió felkérésére íródott darab elsőként szimfonikus zenekari hangszerelésben szólalt meg a Magyar Rádió Klasszikus és Jazz sorozatában. A háromtételes versenymű big band átiratát Fekete-Kovács Kornél készítette el: a zenekar művészeti vezetője nem csupán áthangszerelve, hanem a BJO adottságaira is formálva a darabot.