Piroska

A Free Style Chamber Orchestra élő lemezfelvételre készül

2005.10.05. 00:00

Programkereső

Élő lemezfelvétel tanúi lehetnek az október 12-én az A38 Hajóra látogatók. A Free Style Chamber Orchestra Tisza Bea, Lukács Péter és Szerényi Béla vendégszereplésével este nyolc órától ad koncertet a hajón.
1211acb1-83c5-40f0-b543-3a3e9f6326c7

Hazánk zenei palettáján egyedülálló vállalkozásba kezdett Nagy János jazz- zongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész. A két eltérő háttérrel rendelkező muzsikus olyan hibrid felállású zenekart hívott életre, amelyben egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt, fafúvósokkal kiegészítve. Ezzel az izgalmas összeállítással a jazzben megszokott harsány big band megszólaláshoz képest új, egészen finoman árnyalt hangképet alakítottak ki, amely a jazz-előképzettséggel nem rendelkező hallgatók számára is befogadhatóvá teszi a máskor hűvösnek és absztraktnak tűnő jazz és kortárs darabokat.

Az „alapító atyák” célja, hogy az értékeket közvetítő kortárs zene ne csak egy nagyon szűk réteg számára legyen feldolgozható, hanem – csaknem minden zenetörténeti korszak gyakorlatához hasonlóan – a mindennapi élet részévé válhasson. Az együttzenélés során fontos szerepet kap az improvizáció, amely a folyamatos, mindig az adott pillanat zenei élményén túlmenően új értelmet ad a „kamarazenekari koncert” fogalmának is.

A Free Style Chamber Orchestra 25-35 év körüli fiatal művészekből áll. Kivétel nélkül mindenki a legmagasabb, felsőfokú zenei végzettséggel, művészi képesítéssel rendelkezik. Soraikban megtalálhatók egyrészről a „hagyományos értelemben vett komolyzenészek””, akik közül legtöbben neves zenekarokban játszanak, másfelől megtalálhatók a hazai jazzélet olyan kiemelkedő művészei, mint Zsemlye Sándor, Horváth Balázs, illetve az olyan univerzális tehetségek, mint Frankie Látó és Kaszás Péter. Az est fényét tovább emeli – a koncepciónak megfelelően a zenei élet legkülönbözőbb területeiről válogatott – vendégművészek fellépése: Tisza Bea jazzénekesnő, Lukács Péter rock- és jazzkörökben egyaránt elismert gitárvirtuóz, illetve Szerényi Béla tekerőlant-művész.