Ágnes

Babos koncert a Tháliában

2005.10.09. 00:00

Programkereső

A Babos Project Special 2005. október 28-án, este nyolc órai kezdettel ad koncertet a Nagymező utcai színpadon. „Közép-Európai-Kortárs Zenekar” – Babos Gyula így nevezi a formációt. "A térség zenei kincseit szeretném integrálni az általam képviselt improvizatív összefoglaló zenébe.”
fdb78e22-5dbd-4a99-8daa-3a9975383f68

„Ehhez fantasztikus partnereket találtam. A zongorán Szakcsi Lakatos Róbert játszik, aki a Basel-i Zeneakadémia klasszikus, majd jazz tanszakán tanult. Legjelentősebb elismerése a Montreux-i jazz zongora-verseny első díja. Dobokon egy új felfedezett, Balogh László, basszusgitáron és bőgőn a méltán elismert Hárs Viktor játszik. A különleges adottságú Veress Mónika énekkel, s éneken alapuló hanghatásokkal járul a zene megvalósításához" - nyilatkozta Babos.

A hazai jazzélet legismertebb gitárosa, Babos Gyula 1949. június 26-án született Budapesten. Zenei karrierjének talán legismertebb kezdeti állomásai a Rákfogó és a Saturnus. Már 1966-ban első helyezést ért el a Magyar Rádió jazz versenyén. 1977 óta a Liszt Ferenc Zeneművészéti Főiskola tanára. A '90-es évek elején néhány legendás koncertfellépés következett először a Petőfi Csarnokban Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd ötvenezer ember előtt Frank Zappával, később James Moody, illetve Tony Scott, továbbá Szabó Gábor voltak partnerei. A „Sham” című hanglemez felvétele alkalmával a kor legjobb hazai jazz zenészei gyűltek össze. A lemez címében is utalt a már régóta külföldön élő, rendkívül népszerű Jinda György zenei világára. 1994-ben aztán a SONY kiadásában megjelent a gitáros egyik legjobb jazz albuma, a Blue Victory (1996), amelynek szereplői az említett PeCsa koncerten már játszottak együtt. A lemez 12 országban jelent meg.

1997-ben alakult meg a Babos Project Romani, amely számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert az elmúlt években (Marseilles, Eilat, Bukarest, London, Kassa), s amelynek a SONY cég 1998-ban jelentette meg „Egyszer volt…” című lemezét. 1998-ban a Take Fourral (Pege/Tomsics/Kőszegi) három lemezt készítettek. 2001-ben a legendás Herbie Mannnel készített felvételt. Legújabb albuma, melyet a világhírű ütőhangszeres művésszel, Trilok Gurtuval közös koncerten készített „Hetvenöt perc” címmel, 2004-ben jelent meg limitált példányszámban. 2005-ben új felállásban, Babos Project Special névvel lépnek a közönség elé.