Géza

Horvát est a Hagyományok Házában

2005.10.23. 00:00

Programkereső

A hazánkban élő horvát kisebbség táncainak, zenéjének és viseletének bemutatása címmel nyílik időszaki kiállítás október 28-án a Hagyományok Házában. A 17:00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót filmvetítés, néprajzi előadás és a hazánkban élő, különböző horvát népcsoportok vokális és hangszeres népzenéjét és táncait bemutató műsor követi.
450f8cb0-f559-4532-b173-b96794f47ede

A Hagyományok Háza évek óta rendez időszaki fotókiállításokat A magyarországi nemzetiségek táncos és zenei hagyományai címmel, amelyekhez rendszerint zenei és táncos programok kapcsolódnak. A rendezvények témája a hazánkban élő nemzetiségek hagyományos kultúrája, ezen belül díszítőművészete, zenéje és táncai. A kiállítás-sorozat eddig a cigány, román és szlovák kisebbség hagyományait mutatta be archív fotók, néprajzi előadások, zenei és tánc-programok segítségével. A kiállítások és a hozzájuk kapcsolódó programok a többségi nemzet tisztelgését fejezik ki a különböző magyarországi etnikai csoportok színes és értékes tradicionális kultúrája és azok művelői előtt, hiszen hagyományos értékeik hosszú évtizedek, évszázadok óta hazánk műveltségét gazdagítják.

A néprajzi előadást dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató tartja. A műsorban fellépnek alsószentmártoni énekesek, a siklósi és pécsi tamburazenekar dudásokkal, a Tanac Néptáncegyüttes, a budapesti Horvát Gimnázium Tamburica Tánccsoportja, a Vizin zenekar és a Fáklya Horvát Művészegyüttes. Az előadás keretében tánccal illusztrált viseletismertető is lesz, amelyet a Tanac Kulturális Együttes tagjai mutatnak be.

A kiállítás és az ünnepi műsor horvát táncházzal zárul, amelyet a Hagyományok Házában minden pénteken megrendezett Magyar Táncház követ.