Piroska

Hungarian Jazz Anthology

2005.10.24. 00:00

Programkereső

Sok éves előkészítő munka után idén október végén az IndieGo terjesztésében végre Magyarországon is kapható lesz a londoni Cosmic Sounds kiadó kelet-európai jazztörténeti válogatás-lemez sorozatának két, a magyar jazz klasszikusaiból szemezgető kötete.
99159529-5235-47a0-a8ff-4bf8be4a3f12

Az 1960-as évek modern jazz terméséből a Les Gammas, Panoptikum és 7Samurai projektekből ismert német DJ, Tom Wieland válogatta ki a legszebb pillanatokat, míg a főként a hetvenes években rögzített funk és brazil hatásokkal kevert fúziós jazzből Mozsik Tibor és Vályi Gábor, azaz Keyser & Shuriken, a Budapesti nu jazz / freestyle színtér meghatározó lemezlovasai sakkoztak össze egy lemeznyit. A CD-n és bakeliten is megjelenő Hungarian Jazz Anthology és Blue Light címet viselő válogatás-lemezek nem pusztán zenetörténeti dokumentumok, hanem olyan, máig friss és izgalmas felvételek gyűjteményei, amelyek a kortárs, jazz-alapú elektronikus tánczenét játszó DJ-k műsoraiban, a táncparketten is megállják a helyüket.

A két válogatáson található zenék egy jó része nem hozzáférhető CD-n, és az eredeti bakelit hanglemezek beszerzése – tekintve, hogy azok eleve alacsony példányszámban jelenetek meg, illetve, hogy azokat az elmúlt évtizedekben jórészt felvásárolták a külföldi lemez-gyűjtők – nem csak évek munkájába, de súlyos tízezrekbe kerülhet bárkinek. A Műcsarnok Bisztróban október 28-án, este fél kilenckor kezdődik a magyar jazzválogatások hivatalos bemutató-bulija. Az esemény izgalmas kísérlet arra, hogy összehozza az élő jazzkoncertek rajongóit és a jazzt főként lemezekről, DJ-k mixeiből ismerő táncos lábú klub közönséget.

A válogatások tartalma:

Hungarian Jazz Anthology
1. PEGE TRIÓ – Dalia
2. SZIRMAI MÁRTA & QUALITON JAZZ EGYÜTTES – Night & Day
3. PEGE QUINTET – Játékautó
4. BÁLINT EGYÜTTES – Afro Cubano
5. LDL EGYÜTTES – Magyar Népdalok
6. GARAY EGYÜTTES – Dried Up From The Lake
7. STÚDIÓ 11 - Ahmad Jamal témája
8. DESEŐ CSABA EGYÜTTESE – A csitári hegyek alatt
9. STÚDIÓ 11 – Bled 66
10. GRENCSÓ KOLLEKTÍVA – Járom az utam
11. CSABA DESEŐ EGYÜTTES – Song For My Father

Blue Light
1. THE SUPER TRIO – C.A.E.
2. KIS RÁKFOGÓ – Kéményseprő
3. BERGENDY – Kék fény
4. DESEŐ CSABA QUINTET – K 14
5. ALADÁR PEGE – Zöld hullám
6. DIMENZIÓ – Bamba
7. JÁNOS GONDA SEXTET – Afro-Cuban
8. ANDOR KOVÁCS – Olé
9. PANTA RHEI – Trópusi láz
10. MINI – Jaguárok, kolibrik és amazonok
11. DEBRECENI JAZZ EGYÜTTES – Debreceni séta

(A válogatások hazai megjelenésének dátuma: 2005. október 31.)