Piroska

Elhunyt Shirley Horn

2005.10.26. 00:00

Programkereső

A lágy, "suttogó" előadásmódjáról és szikár zongorajátékáról ismert Shirley Horn, a világ egyik legnagyszerűbb jazz-előadója október 20-án elhunyt. A cukorbetegségben szenvedő művészt hetvenegy éves korában, Washingtonban érte a halál.
169ecb6f-4809-4d2a-9ad8-9fd55f121451

Pályája mintha csak egy hollywoodi film lett volna: a fiatal tehetséget felfedezi egy jazz-legenda, az ifjú muzsikus számára azonban fontosabb a családalapítás, mint a karrier, ezért csak később válik híres sztárrá.

Shirley Horn 1934 májusában született Washingtonban. Négy éves korától tanult zongorázni; egyaránt hatottak rá az európai klasszikusok és Nat "King" Cole előadásmódja. Felvették a Juilliard School-ra, de anyagi okok miatt végül nem ott, hanem a Howard University-n tanult. 1954-től saját combo-ját vezette. Pár évvel később Miles Davis révén a New York-i Village Vanguard jazz-klubba került. Hamarosan több albuma is megjelent az ABC-Paramount-nál és a Mercury-nél, többek között a Travelin' Light és a Horn With Horns.

Hogy legyen ideje lánya nevelésére, egy időre felhagyott karrierje építésével: csak otthonához közel koncertezett, illetve a Steeplechase kiadóval készített felvételeket. 1987-ben szerződést írt alá a Verve céggel, amely megjelentette az I Thought About You-t. További legendás felvételei közé tartozik a Wynton és Branford Marsalis-szal és Miles Davis-szel készült You Won't Forget Me, valamint a Johnny Mandel által meghangszerelt Here's To Life.

Ron Goldstein, a Verve Music Group elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott róla: ”Shirley Horn valódi újító volt. Egyedülálló ének- és játékstílust teremtett, ami (…) annyira az ő sajátja, hogy csak kevesen merték megpróbálni utánozni.”