Gerzson

Temps d’images

2005.10.26. 00:00

Programkereső

A Trafó első ízben rendezi meg a Temps d’images Fesztivált 2005 novemberében. A fesztivál egy széleskörű európai eseménysorozat, amely hét kortárs művészeti központ együttműködéséből született, és három éven átívelő programot jelent a résztvevő intézmények számára.

Legfőbb célja az új művészeti elképzelések fejlesztése, az alkotók találkozásának elősegítése és műveik bemutatása, feltárva a színpadi művészet és a képalkotás együttélésének, átjárhatóságának lehetőségeit. A széles spektrummal rendelkező program jelentősen merít a képzőművészet, a videó- és digitális technikák eredményeiből, ami az előadóművészetek számára teljesen új utakat tár fel. Az események műfaja is eltérő: munkabemutatók, előadások, filmvetítések, installációk, koncertek, kiállítások, térspecifikus események, cirkusz – de ami minden bemutatóban közös, az a mozgókép.

November 9-én például Ágens Ulixes című interperszonális operája bemutatójának lehetünk tanúi. Az esten közreműködik Tasnádi József és a Szent Efrém Bizánci Férfikar. November 20-án a Flamand Szezon és a Temps d’Images keretében lesz a nemzetközi premierje a Flat Earth Society : Oysterprincess némafilm koncertnek. A zeneszerző Peter Vermeersch által alapított belga Flat Earth Society kétségtelenül az európai avantgarde és jazz szcéna egyik legprominensebb képviselője. A tizenhét tagú együttes koncertjei leginkább olyan autózáshoz hasonlíthatók, ahol az ember bármikor frontálisan ütközhet a szembeszáguldó, egymástól teljesen eltérő stílusokkal, legyen az kortárs zene, R&B, latin vagy free jazz. Az együttes budapesti koncertjén legújabb projektjét, az Oysterprincess-t mutatja be. Ernst Lubitsch azonos című, 1919-ben készült némafilmjéhez a zenekarvezető Vermeersch írt zenét, amelyet az együttes az összes kísérő hangeffektussal együtt élőben ad elő.

594d4c0f-7f79-4565-9a36-9fb5efb699d0

A jazz kedvelőinek november 30-án is érdemes lesz ellátogatniuk a Trafóba, hiszen a Steve Coleman’s Mystic Rhythm Society és a Tűzkő Csaba Quintet ad koncertet. Steve Coleman tavalyi Trafó-beli koncertje kapcsán workshopot is tartott, amelyet a Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakával közösen szerveztek. Az itt kötött ismeretségeknek köszönhető, hogy magyar zenészekkel (Borbély Mihály, Lukács Miklós, Lantos Zoltán, Winand Gábor) létrejött a Steve Coleman‘s Mystic Rhythm Society, mely európai turnéja részeként koncertet ad a Kortárs Művészetek Házában is. Az estét a Tűzkő Csaba Quintet indítja autentikus moldvai tánczene inspirálta szerzeményekkel.