Piroska

Harmónia Jazzműhely

2005.10.27. 00:00

Programkereső

A Harmónia Jazzműhely sorozat koncertjei a Nyitott Műhelyben hallhatóak. A legközelebbi koncerten, október 28-án, este fél nyolctól a Bacsó–Gadó–Winand trió lép színpadra.

E trió mindhárom tagjának fellépése egymagában is attrackió. A teljesen egyéni hangzású és igen invenciózus, Párizsban élő gitáros, Gadó Gábor egyike azon kevés magyar zenésznek, aki külföldön is komoly elismerést szerzett magának. Francia társaival a Greetings from the angel című albumon játszott először, amit a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című lemezének, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott. 2003-ban elnyerte a francia L'Académie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, amely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése. A francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége.

538619c7-ac4c-4fd9-9b81-75ab599686c7

Gadó gyakori partnere, az énekes Winand Gábor Európa egyik legeredetibb jazz vokalistája. Az elmúlt időszakban saját lemezeinek anyagával számos helyre kapott meghívást Franciaországba (Jazz Festival de Souillac, Jazz Festival de Tours, Mittel Europa Jazz Festival Schiltingheim, Párizs, Valenciennes).

Magyarország egyik legjobb fiatal alt-szaxofonosa, Bacsó Kristóf, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Conservatoire de Paris és a bostoni Berklee College of Music növendéke 1999-ben – Zana Zoltánnal holtversenyben – megnyerte a Magyar Rádió Bartók adó-főszerkesztőség által szervezett második jazztehetség-kutató versenyt, amelyet ifjú szaxofonosoknak rendeztek. 1995 óta rendszeresen fellép Európa különböző országaiban, továbbá a tengerentúlon és Japánban is. Játszott mainstream, etno, kortárs és funk zenekarokkal és zenészekkel, köztük volt például Eddy Henderson, John Pattituci, Jeff Denson, az Eichinger Band, a Budapest Jazz Orchestra, Gadó Gábor és Winand Gábor zenekara, valamint a Europlane Orchestra.