Bernadett

Bolla Gábor és Art Themen egy színpadon

2005.10.31. 00:00

Programkereső

Igazi szenzáció várja a november 4-én, este fél nyolckor az IBS Színpadára látogatókat: a tizenhét esztendős ifjú tehetség, Bolla Gábor együttesével és Art Themen angol szaxofonossal lép színpadra.

Bolla Gábor tízéves korában kezdett klarinétozni, majd tizenkét éves kora körül szoprán- és tenorszaxofonon játszani. Fiatal kora ellenére máris rangos nemzetközi díjakkal büszkélkedhet – nem véletlenül, hiszen elképesztő érettséggel, magával ragadó lendülettel játszik. 2003 tavaszán a tizenéves résztvevők közül egyedüliként jutott be a Montreux Jazz Fesztiválon a World Saxophone Competition elnevezésű verseny döntőjébe, majd ennek köszönhetően meghívást kapott London, Bilbao, Bukarest, Delhi és Bombay fesztiváljaira. 2004 decemberében ő vehette át a neves bécsi Porgy & Bess dzsesszklubban a Hans Koller-díjat „Az év tehetsége” kategóriájában. Emellett a kvartett az idén megnyerte a rangos franciaországi Avignon Jazz Festival fődíját és közönségdíját. Bolla Gábor – aki autodidakta módon, hallás után tanult és tanul szaxofonozni – tizenöt esztendősen létrehozta a saját kvartettjét, amellyel azóta akárhol lép fel, legyen az London vagy Szentpétervár, a hallgatók mindenhol azonnal felismerik, milyen ritka tehetséget hallanak. Már első CD-jük is megjelent The Way We Play címmel.

a7a3fb2a-bcaf-4bc6-a39c-399b93ff1f32

Art Themen szoprán- és tenorszaxofonos, az est angliai vendége ugyan neves muzsikus, ám „napközben” inkább ortopédorvosként ismert. 1939. november 26-án született Manchesterben. 1958-ban kezdett a cambridge-i egyetemen orvostudományt tanulni, majd Londonban folytatta tanulmányait, ahol 1964-ben végzett. Még a cambridge-i egyetem dzsesszzenekarában kezdett játszani, majd Londonban Jack Bruce és Alexis Korner blues zenészekkel muzsikált. Érintőleges kapcsolata volt a brit popzenei élettel is: játszott például Rod Stewart és Joe Cocker zenekarában. 1965-ben egyedüliként képviselte hazáját, amikor a Peter Stuyvesant Jazz Orchestra tagjaként fellépett Zürichben. 1974-től hosszú évtizedekig játszott Stan Tracey zenekaraiban – ez az együttműködés későbbi stílusát is jelentősen meghatározta. Tracey a ’60-as évektől a brit dzsesszélet meghatározó zongoristája és zeneszerzője. Themen szinte az egész világot bejárta Tracey zenekaraival, eljutott Dél-Amerika, Közép- és Dél-Kelet-Ázsia olyan országaiba is, ahol a dzsessz viszonylag ritkán tud színpadon bemutatkozni. A turnék során alkalma nyílt más neves zenészekkel is közös fellépésre, játszott többek között Charlie Parker egykori trombitásával, Red Rodneyval. Stílusára leginkább Dexter Gordon és Sonny Rollins, később Evan Parker és John Coltrane volt nagy hatással.

(2005. november 4. 19:30 IBS Színpad – A Bolla quartet és Art Themen (Nagy-Britannia, szoprán- és tenorszaxofon) koncertje; a quartet tagjai: Bolla Gábor (szaxofon), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő), Mohay András (dob)