Konrád, Tivadar

Lencsevég – Elsa Valle & Latin Jazz Syndicate: Abracadabra

2005.11.07. 00:00

Programkereső

Abracadabra – vigyázat, varázsolok! Elsa Valle, a bájos és tehetséges kubai énekes-zeneszerző megírta új lemezét, aztán úgy mutatta be a Tháliában, mintha előtte legalábbis Rodolfóval konzultált volna poszthumusz.

Nehéz objektíven írni olyan zenekarról, amelyhez több érzelmi szál köt a kelleténél. A zenekarvezető ugyanis olyan közvetlen és lekenyerező személyiség, akit szinte pillanat alatt a szívébe zár mindenki, aki csak ismeri. Magam több alkalommal dolgoztam vele, jól ismerem kedvességét, temperamentumát és persze azt az elhivatottságot, amellyel saját zenéjét játssza országszerte. Elsa Valle kubai származású énekesnő, elismert havannai zenészcsalád szülötte, aki immár évek óta él Magyarországon, és a jelek szerint a letelepedést hosszú távon tervezi. Lemezei sorában a mostani a második, amelynek hangulata hasonlatos ahhoz, ami az első, Mi Gente című korongon hallható. Elsa tehetséges zenész, hozza magával nemzete legjobb erényeit. Emellett láthatóan remek érzékű zenekarvezető, aki tudja, hogyan kell megnyerni zenéjének kiemelkedő itthoni hangszereseket, akiknek a keze alatt a vérpezsdítő és szórakoztató szerzemények művészi szintre is emelkednek. A dallamok hangszerelésében a szerzőtárs és zenekari tag, Winand Gábor pedig egyenrangú partner, ráadásul akik a magyar jazzt figyelik, jól ismerik Winand elképesztő énekes adottságait, egyedülálló zenei érzékenységét.

950148cf-600a-47d4-99ff-2449901e4f66

Nehéz szülésnek bizonyult az Abracadabra koncertszerű bemutatása. Az október 22-ei esemény a Thália színházban rossz csillagzat alatt zajlott le. Egyrészt Elsát több napig teljesen elhagyta a hangja – az Opera orvosainak hála, a koncert napjára sikerült összeszednie magát. Ez nyilván rányomta a bélyegét a koncertet megelőző próbákra is, hiszen a színpadon egy jószándékú, ám sok hibával küzdő zenekar hangja csendült fel. A leggyengébb láncszem különösen megdöbbentő volt számomra – a kolumbiai ütőhangszeres, Shango Dely lélekben egyszerűen nem volt jelen a koncertteremben: groove-jai nagyon gyengécskék, olykor stílusidegenek voltak, amit álmomban sem gondoltam volna egy eredeti latin-amerikai hangszeresről. Máskor nyilvánvalóvá vált, hogy egyszerűen nem ismeri a dalokat – lassú ballada elején belecsapott a lecsóba egy gyors bossa tempójával, és úgy kellett a kongásnak átkiabálnia hozzá, hogy vegye észre magát. Elsa a körülményekhez képest megtalálta magát a színpadon, igyekezett áthidalni a kényszerű hiányosságokat, ami legtöbbször sikerült, máskor viszont kevésbé. Ahogy figyeltem, nem alakult szerencsésen a közönség bevonása a zenébe (énekeltetés, tapsolás, táncolás) – azok a fogások, amelyek egy álló közönségnél, főleg Elsa másik zenekarának, a Rumba Calientének a buliján biztos aduászok, ám egy színházi nézőtér széksorai között, koncerthallgató közönség számára olykor kényelmetlenséget okoztak.

A további zenészek a körülményekhez képest mindent megtettek a vállalható produkció érdekében, és végeredményben sikeres volt a koncert még a hívatlanul színpadra pattanó +1 perkás (David Dely) okozta galibák és a sután rögtönzött jammeléses ráadás ellenére is. Szakcsi Lakatos Béla (zongora) és Babos Gyula (gitár) részvétele a produkcióban továbbra is meggyőz a tekintetben, hogy a Latin Jazz Syndicate-re érdemes odafigyelni. A fúvós szekció tagjai, Fekete István (trombita) és Bacsó Kristóf (szaxofon) szintén magas szinten leheltek életet még a nem várt üresjáratokba is. Barcza Horváth József bőgőszólókkal kiegészített kísérete Shango Delyével szemben nagyon stílusosra és hitelesre sikeredett.

A koncerten a legtöbb új szerzemény elhangzott, közülük emlékezetes maradt a Sonando című ballada gyönyörű fúvós arrange-aival vagy a Habana linda című szerenád. És persze alapvető a kubai Son lüktetése, tempója, amelynek a lelkülete, fő irányítója természetesen maga a zenekarvezető. Fontos hangsúlyozni, hogy Elsa Valle új lemezén remek kubai vendégzenészek játsszák a szerzeményeket, köztük Ramon Valle (zongora), Armando Vidal (bőgő) és Omar Rodriguez Calvo (ütőhangszerek) – a szinte eredeti kubai felvétel magyar kiadásban jelent meg.

(2005. október 22. 20:00 Thália Színház – Elsa Valle: Abracadabra – lemezbemutató koncert; km.: Elsa Valle (ének), Winand Gábor (fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Szabó Csaba (ütőhangszerek), Sramkó János (dob)