Gertrúd, Patrik

Nyugalomterápia és reménysugár

2005.12.04. 00:00

Programkereső

Molnár Ferenc Caramel bemutatkozó lemeze, a Nyugalomterápia egy halvány reménysugár. Esély arra, hogy végre ne csak jelentéktelen, mindenfajta tudás és tehetség nélküli, középszerűségüket devianciával elfedni igyekvő fiatalokból lehessen (média)sztár a mai Magyarországon. Caramel talentuma, ereje, kitartása, tisztessége megkérdőjelezhetetlen, az elkészült lemez pedig bátran összemérhető bármelyik világszínvonalú brit vagy amerikai rhythm and blues-produkcióval.

Az elmúlt hónapok története igencsak tanulságos. A Megasztár második szériájának győzteséért, Caramelért hirtelen elkezdtek kapkodni azok a multinacionális hanglemezkiadók, amelyeknél korábban éveken át hiába kopogtatott saját dalaival. Nem hiszem, hogy azok a menedzserek, akik a multiknál az úgynevezett A&R területért, azaz a művész- és repertoárpolitikáért felelősek, annyira süketek és érzéketlenek lettek volna, hogy nem ismerték fel Caramel tehetségét. Mégsem kellett nekik, mert túl eredeti és öntörvényű ahhoz, hogy megfeleljen annak a siralmas munkamódszernek, amellyel Magyarországon a sztárgyártás folyik. Most viszont, a Megasztár által biztosított, százmilliókban mérhető ismertség birtokában már szívesen dolgoztak volna vele. Persze csak a jól bevált metódus szerint: saját dalok helyett rutinos zeneszerzők sablonos kompozícióival, színes, élő, izgalmas hangszerelés helyett jócskán lebutítva, nehogy visszadobják a célcsoportjukat féltő rádiók. Caramel azonban nem engedett az erőszaknak és a csábításnak, inkább elvitte a lemezét egy minőségorientált függetlenhez, az ország legjobb hangstúdiójából kinőtt Tom-Tom Recordshoz.

Rhythm and blues. Ettől a stílustól a multik magyar leányvállalatainál úgy félnek, mint a tűztől. A Nyugalomterápia azonban bizonyítja, hogy ebben az afroamerikai gyökerű zenei világban is lehet első kategóriás magyar nyelvű dalokat létrehozni. Kellenek hozzá könnyen megjegyezhető, de a szirupos tucatslágerektől mégis markánsan különböző, szép dallamok. Kellenek hozzá képzett és elkötelezett hangszeres zenészek – ezen az albumon például olyan remek dzsesszmuzsikusok, mint Balázs József, Barcza Horváth József, Szendőfi Péter és Balázs Elemér –, akik pontosan tudják, hogy mikor léphetnek néhány másodpercre előre, s mikor kell inkább a háttérből segíteniük a szólistát. És persze kell a muzikalitásnak, a zene iránti alázatnak az a szintje, ami itthon nagyon ritka, de Caramelnél megvan.

Az egész lemez – bár kötődik a Megasztárhoz, s ezért a Tv2 is támogatja – csendes, de határozott állásfoglalás a tömegmédiumokból áradó brutalitás és sivárság ellen, és kiállás az emberi élet alapvető értékei mellett. A Nyugalomterápia zenei minősége mellett ezért is figyelemre méltó, fontos kordokumentum.

Caramel: Nyugalomterápia
Tom-Tom Records, 2005