Gábor, Karina, Ders

A gyáva szerető

2005.12.05. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Táncszínházban december 9-én a BM Duna Művészegyüttese mutatja be Nomád szenvedély címmel Balog József zenéje, Juhász Zsolt és Mihályi Gábor koreográfiája alapján a "kígyóballada" táncdráma változatát. Mérföldkőnek számít ez a darab az integráció útján. Nem, nem politikai vagy szociális integrációról beszélek, hanem a szellemi beépülésről. Kétségtelen tény, hogy ez az út nem járatlan. Horváth Zsófia Szekérbölcső című táncos darabja a Honvéd együttessel, Novák Ferenc Fekete gyöngyök című fergeteges zenés-táncos színháza, de Felföldi László, Zsuráfszki Zoltán, Foltin Jolán egy-egy koreográfiája mind-mind erről a szellemi beépülésről mesélnek.

A gazdag cigány népköltészetben - amely jórészt még feltáratlan, gyűjtésre és publikálásra vár - van egy rendkívül elterjedt ballada. Azon kevesek egyike, amelyet szinte változatlan formában ismernek az anyanyelvet még őrző közösségek az ország minden pontján.

A "kígyóballada" tanító ének és erkölcsi példázat. Benne a leány szeretője és a bátyja ellenségeskedésében vergődik, és elvakult butaságában kígyóméreggel tör bátyja életére. "Fogjál kígyót, mérges kígyót, azt etesd meg a bátyáddal!" - biztatja a balladabéli leányt gyáva szeretője. A miatta a családja ellen forduló leány azonban minden emberi törvény ellen vét, és így méltó büntetését, nem pedig a boldogságát nyeri el.

Az eredeti balladából Szécsi Magda írt verses drámát. Balog József, a Kalyi Jag együttes egykori gitáros-énekese pedig zeneszerzőként debütál.