Irén, Írisz

Utcazene – már DVD-n is

2005.12.06. 00:00

Programkereső

A lemez után megjelent Dés László Utcazene című DVD-je is, amely nem csak az áprilisi, Madách Színházban felvett műsort tartalmazza, hanem extraként az augusztus 19-ei Örömzene koncert részletei is megtalálhatók rajta.
dac99929-0e95-47d3-a586-ba0b9336106f

Dés László – miközben egyre ismertebbé és népszerűbbé válik filmzenék, musicalek és dalok szerzőjeként – hangszerét, a szopránszaxofont sem tette félre. A népszerű művész 2005. április elején új stúdióalbummal lepte meg közönségét. Utcazene című lemeze különleges jazz-csemege, melyen a közönség a szokottnál többet hallhat a művész virtuóz szaxofonjátékából. Dés László saját élménye ihlette az új stílust, amely kicsit bohókás, játékos és zenei humorban gazdag, kicsit szokatlan, mégis megragadó. A lemez anyaga igazi örömzene, mely bátran ajánlható kezdő, jazzműfajjal most ismerkedők figyelmébe is.

„2004 tavaszán zenekarommal Londonban vendégszerepeltünk, előző lemezem, a „Metszetek” anyagával. Négy napon át játszottunk egy patinás piactéren, a Covent Gardenen. Vagyis utcazenéltünk, népszerűsítettük a műfajt London kellős közepén, nyílt színen. Olyan jól éreztük magunkat ebben az ihletet adó, különös „koncertteremben”, hogy új lemezem anyagát erre az élményre építettem. Így született meg az „Utcazene” – nyilatkozta Dés László.

Az új album gyakorlatilag szerves folytatásának és egységes szerkezetnek is tekinthető a Metszetek című albummal. Bizonyára akadnak, akik meglepődnek az Utcazene hallgatása közben, mert vásári hangulatú motívumok, tánczenei témák is találhatók rajta, melyek ötvöződnek a jazz lüktetésével, de vannak bonyolultabb szerkezetű, nagyobb ívű, balladaszerű kompozíciók is a lemezen. Az albumon kitűnő hazai muzsikusok örömzenéltek együtt Dés Lászlóval: Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Juhász Gábor (gitár), Balázs József (billentyűs hangszerek), Glaser Péter (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek) és Balász Elemér (dob).

A lemez megjelenését országos koncertturné követte, amelynek fő állomása a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül megrendezett lemezbemutató koncert volt a Madách Színházban, április elsején. Ez alkalommal vendégként Dés zenekarában játszott a világhírű amerikai trombitás, Randy Brecker is., aki munkájáért 1998-ban a Grammy szólistáknak járó díját nyerte, a Legjobb Kortárs Előadó címmel.