József, Bánk

Snétberger kalandozásai

2005.12.08. 00:00

Programkereső

A Berlinben élő magyar gitárvirtuóz, Snétberger Ferenc nevét viselő trió legújabb albumának címe az Európában több mint ezer éve eltűnt életforma, a Nomád.
64881334-b1bf-4321-9e7e-2594335984c7

Az ilyen módon élő népek a lelegelt réteket elhagyva, újabb és újabb mezőkre hajtották az állataikat. Kalandozásaik során a Snétberger Ferenc (gitár), Arild Andersen (bőgő), és Paulo Vinaccia (ütőhangszerek) felállású horda november 12-én a Nemzeti Hangversenyteremben ütött tanyát egy estére.

A roppant egyszerű dallamvilágú, harmóniamenetű kompozíciók egészen a koncert feléig alig voltak megkülönböztethetőek egymástól, és semmitmondónak tűntek számomra. Lelkiismeretes próbálkozásaim az elhangzottak megértésére rendre kudarcba fulladtak. Sem Snétberger, sem Andersen szólóiban nem fedeztem fel meglepő ritmikai vagy dallamfordulatokat, bár a gitáros ennek ellenére is lenyűgözött gyönyörű hangszínével. Már éppen kezdtem feladni próbálkozásaimat, amikor Vinaccia-ra terelődött a figyelmem.

Az ő ütőhangszeres játéka már több izgalmat okozott. Mintha a zenekar tudatosan a ritmushangszer köré építette volna fel előadását: az egyszerű ritmus-ostinatókból kiinduló ütőhangszeres szólam fokozatosan egyre összetettebbé vált a kompozíciók csúcspontjáig. De ez sem elégített ki. Vártam, hogy mikor történik már végre valami.

A koncert második része sem hozott sok újdonságot. Jazz-es lüktetés csak időnként fordult elő, folytatódott az előzőekben leírt játék, annyi változással, hogy Andersen, az általam inkább csak basszusgitárosoknál látott, ismétlő-effektes szólójával nyitotta meg a második félidőt és a koncert egyetlen, What are you doing with the rest of your life című sztenderdjét.

Újból megcsodálhattam Snétberger lenyűgözően virtuóz gitárjátékát, Andersen elmélyült és olykor kissé hamisan intonált bőgőzését, valamint Vinaccia zsonglőröket meghazudtoló ügyességét, amellyel a változó, páratlan ütemmutatójú ritmusokat irányította. „Hátán vitte” társait és életet vitt a dallamhangszerek talán túlságosan is tiszta modális játékába. De még mindig csak vártam valamire, ami ezen a koncerten nem következett be. Úgy éreztem, előbb utóbb jönnie kell valami „csattanófélének”. De nem jött. Később aztán rájöttem, miért nem.

Előtte azonban azon tűnődtem, hogy a zenei produkció vagy csak Snétberger hírneve az, ami a publikumot időnként heves tapsolásra indította. Valószínűleg mindkettő, mert a hallgatóság profi zenészek világszínvonalú előadását élvezhette, kifogástalan hangosítás mellett, ám a Nomád zenei anyaga puritánságával még annak tudatában is meglepő, hogy a gitáros előző lemezein is sok népi elemet fedezhetünk fel. Így talán nem én vagyok az egyetlen, aki elismeréssel, ugyanakkor némi csalódással nyugtázta a hallottakat.

Napokkal később jöttem rá, hogy talán a hozzáállásomban lehetett a hiba. Aki hozzám hasonlóan egy izgalmas ritmikájú és harmóniavilágú, disszonanciákkal és hatásos elemekkel telített jazz-koncertre készült, annak csalódottan kellett távoznia a Művészetek Palotájából. Ellenben mindazok rengeteget nyertek, akik nyugodt szívvel elmélyültek ebben a látszólag unalmas és nem túl változatos formájú és színű zenében. Akik a három zenei nomádhoz hasonlóan otthon tudták magukat érezni ezen a zenei rónán.

(2005. november 12. 19:30 Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem - A Snétberger-trio koncertje. Snétberger Ferenc - gitár; Arild Andersen - bőgő; Paulo Vinaccia -ütőhangszerek)