Benedek

Advent az Ifjú Szívekkel

2005.12.09. 00:00

Programkereső

A pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes karácsonyi programmal köszönti a néptánc iránt érdeklődő magyarországi közönséget a Magyar Kollégium szervezésében december 16-án 19:00 órakor a Magyar Színházban, december 17-én 19:00 órakor pedig a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, zárt körben.
ded8dc84-e442-4027-ba49-9a91b5c3cdb9

Az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes egész estét betöltő műsora a Felföldi levelek című produkció karácsonyi változata. Az előadás az autentikus néptánc és népzene, valamint irodalmi művek különleges ötvözete. Hagyományos szlovákiai magyar, szlovák, cigány, zsidó zene és tánc alkotja a programot, amelyben részletek hangzanak el Bartók Béla, Kodály Zoltán, Márai Sándor és Petőfi Sándor írásaiból. A műsor három részből áll: Levelek; Falu; Város. Az est koreográfusa Hégli Dusan.

Az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes az 1955-ben megszüntetett hivatásos „Népes“ együttes küldetését vállalva alakult meg. Kiemelten foglalkozik a szlovákiai magyar és a Kárpát-medencei hagyományos tánc- és zenei kultúra kutatásával, archiválásával és színpadra állításával. Az együttest pozsonyi magyar diákok alapították. A negyvenöt év után 2000-től ismét hivatásosként működő táncegyüttes kiváló hírnevet szerzett mind Szlovákiában, mind a nagyvilágban. Fő érdeme, hogy előadásaiban autentikus módon mutatja be a Kárpát-medence táncait olyan dramaturgiai feldolgozásban, amely nem szokványos népi együttes-műsor, nem is modern népi elemeket felhasználó táncszínház, hanem hiteles színházi bemutatása múltunk egy darabjának. Az Ifjú Szívek hazai szereplései mellett több nemzetközi fesztiválon is fellépett műsoraival; az utóbbi tíz évben bejárta Európa legtöbb országát, emellett szerepelt Ausztráliában, Irakban, Japánban és Jordániában is.