Irén, Írisz

Karácsonyi örömzenék a Kalákától

2005.12.11. 00:00

Programkereső

Észrevétlenül költöztek be mindennapjainkba az angolszász karácsonyi szokások: amellett, hogy már nálunk is kaphatók a hatalmas zoknik, amelyekbe Santa Claus csempész a kéményen keresztül ajándékokat, a hagyományos karácsonyi dalkultúránkat is kezdik felváltani a Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról és más, nálunk kevésbé megszokott szereplőkről szóló énekek. A plazákban hónapok óta angol nyelvű karácsonyi dalok csilingelnek, holott alig hiszem, hogy az ünnepről szóló magyar népdalok, megzenésített versek lankasztanák a vásárlókedvet.

A Kaláka együttes CD-jét például sokkal szívesebben hallgatnám, mint a karácsonyi hevületben izzó mega- és pikosztárokat, hiszen ismét népdalfeldolgozásokat (A kis Jézus megszületett, örvendjünk!; Hallod pajtás, új hírmondás) és Kányádi Sándor-, illetve Nagy Gáspár-verseket, valamint egy régi templomi éneket (Ím jászlad mellett térdelek) gyűjtöttek a most megjelent Karácsonyi Kaláka című lemezükre. A CD egyébként a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című 1987-es zenés könyv folytatásának és előzményének is tekinthető, az új dalok között ugyanis egy harmincegy éves feldolgozás is megtalálható.

Aki szereti az évtizedek óta változatlanul igényes és ötletes Kaláka-hangzást, annak nyugodt szívvel ajánlhatjuk Gryllus Vilmos tizenöt perces gyereklemezét is, a Karácsonyi angyalokat. Játékosság, könnyen megtanulható dallamok, visszafogott hangszerelés jellemzi ezt a válogatást is, és persze ritmusos, megjegyezhető, szép szövegek, amelyek Gryllus Vilmos és Döbrentey Ildikó munkáját dicsérik. A lemezen a Marczibányi téri Kodály iskola tanulói énekelnek (Lévai Luca, Szvetnik Jolán, Oláh Réka, Takács Márton és Oláh Petra), tiszta gyerekhangjuk azonban korántsem viszi el a Karácsonyi angyalokat az érzelgősség, az öncélú szépelgés felé, hanem az ünnep mindenki által megélhető bensőségességét idézik fel a hallgatóban.

Egészen más vonulat, de szintén a Gryllus testvérek kiadásában jelent meg napjaink egyik leghíresebb cimbalmosának, Balogh Kálmánnak a Karácsonyi örömzene című CD-je. A dalokat Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) dzsesszhegedűs dolgozta át, így nem csoda, hogy egy különleges hangzásvilágú, dzsesszes, népies, sodró lendületű lemez született. Ráadásul lenyűgöző előadói gárda hallható: Berki Károly girározik, Dresch Mihály szaxofonozik, Szalóki Ági, Kiss Bernadett és Szabó Enikő énekel, Nagy Zsolt brácsázik, Novák Csaba nagybőgőzik, Ökrös Csaba hegedül és Gryllus Dániel furulyázik.

A Gryllus fivérek kiadói háttérmunkája mellett még egy közös vonást találhatunk e három lemezen: mind azt üzeni, hogy nem szépelegni kell karácsonykor, hanem örülni, a dzsessz karácsonykor is dzsessz, a rock az rock, a népzene pedig népzene. Még akkor is, ha több figyelmet igényelnek, mint a százezredszerre lemezre énekelt Silent Night vagy a vörös orrú rénszarvas kalandjai.

Balogh Kálmán: Karácsonyi
örömzene
Gryllus kiadó, 2005

Gryllus Vilmos: Karácsonyi
angyalok
Treff kiadó, 2005

Karácsonyi Kaláka
Gryllus kiadó, 2005