Gábor, Karina, Ders

A Ghymes dupla karácsonyi koncertje

2005.12.12. 00:00

Programkereső

A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes december 26-án és 27-én a Budapest Kongresszusi Központban ad immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertet. Az ünnepi koncerteken vendégként fellép Dörner György, a Budapesti Ifjúsági Kórus Gerenday Ágnes karnagy vezetésével, valamint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes (koreográfus: Kökény Richárd). A Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régi-zenét játszottak. A népzenei elemekből született meg a "Ghymes zene", amely az évek során a világzenével "súlyosbodott".

A hagyományos népi hangszerekhez - hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató - a szaxofon, a dob csatlakozott. Buják Andor, Pukkai Attila, Szarka Gyula és Szarka Tamás több népi hangszeren is játszik. A magyar, a közép- és kelet-európai népzenei elemekből táplálkozó "Ghymes zene" azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz, s nem azt, hogy miben különböznek. Ezért történhet meg, hogy a teljesen különböző kultúrájú emberek - például Japánban, Irakban, Finnországban, az Egyesült Államokban és Kanadában - meleg fogadtatásban részesítik az ott fellépő zenekart.

A Ghymes Smaragdváros című lemeze 2001 márciusában az európai világzenei toplista 11. helyéig jutott. A határon túli magyar együttesek között 2002-ben elnyerte a Magyar Rádió Emerton-díját, az Üzenet című albumuk a Mahasz Arany Zsiráf-díját érdemelte ki a legjobb hazai jazz/world music kategóriában. A Héjavarázs című, 2002 -ben megjelent nyolcadik Ghymes-album alig három hónap alatt platinalemez lett. Ugyancsak platinalemez a Rege, a Smaragdváros, A nagy mesealbum, a Bennünk van a kutyavér és a Tűzugrás pedig aranylemez. Az együttes 1999-ben Nyitott Európáért, 2001-ben Magyar Művészetért kitüntetést kapott.