Gertrúd, Patrik

Budapest-Pozsony Jazzfesztivál

2005.12.14. 00:00

Programkereső

Az első Pozsony-Budapest Jazzfesztivál budapesti fordulójára egy szlovák és két magyar zenekar részvételével kerül sor december 15-én 19:00-kor a Millenáris Fogadóban.
6f49d95c-a6d7-48b2-b548-566b3275940c

A fesztivál első része 2005. július 22-én volt Pozsony patinás főterén, a Hvieedoslav téren az Euforte Alapítvány és a CD Bár Buda szervezésében. A szép számú közönség előtt lezajlott koncertek nagy sikert arattak.

Az este a fiatal, tehetséges magyar jazz-zenészekből álló Connection Quartet (Weisz Gábor – szaxofon, a Magyar Rádió Szaxofonversenyének döntőse, Mohai András – dob, Szandai Mátyás – nagybőgő, Rozsnyói Péter – zongora) koncertjével kezdődik. A fiatal koruk ellenére igen felkészült zenészekből álló együttes repertoárján saját számok és feldolgozások (John Coltrane, Thelonious Monk stb.) találhatók. Őket követi a szlovák Pacora Trió, amely érdekes felállásának köszönhetően (Stano Palúch – hegedű, Marcel Comendant - cimbalom, Róbert Ragan – nagybőgő) egyedi hangzással szólaltatja meg a jazz-standardeket, illetve etno-jazz darabokat. Végül a mindenki által jól ismert Szakcsi Lakatos Béla triója zárja a fesztivált.

A két fesztiválból álló program az Euforte Alapítvány célkitűzéseivel összhangban született. Az Alapítvány alapítói szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy a kultúrának azon szeletei, amelyek kevésbé jutnak el a nagyközönséghez, teret kaphassanak. A másik fontos cél az volt, hogy a művészek egymást megismerhessék, műhelyek alakulhassanak ki, illetve átjárás jöhessen létre a különböző művészeti ágak között.

A koncertek összeállításánál nagy hangsúlyt kapott az is, hogy a kevéssé ismert ifjú muzsikusok teret kaphassanak azáltal, hogy a műfaj nagy öregjei mellett léphetnek fel. Ugyanakkor szlovák és magyar muzsikusok azonos színpadon való fellépésével elindulhat egy „regionális műhely”-jellegű együttműködés, amely az első, hagyományteremtőnek szánt fesztivált követő éves találkozók során teljesedhet ki.