Beáta, Izolda, Lea

Rejtély

2005.12.21. 00:00

Programkereső

Amikor Oláh Tzumó Árpád tizenhét évesen, 1998-ban a Bartók Rádió által megrendezett jazz-zongora tehetségkutató versenyen holtversenyben az első helyezést érte el, talán még maga sem gondolta, hogy a Thelonious Monk Institute diákjaként fog diplomázni, ahol olyan hírességek választják ki a leendő tanulókat, mint Herbie Hancock vagy Ron Carter. Éppen ezért nagy érdeklődéssel vártam Oláh novemberi trió-koncertjét: vajon mennyire formálta át a fiatal magyar zongorista játékát a jazz legendák közelsége? A válasz egyszerű: nagyon.
28c09d14-72dc-4bfc-a604-132beab44a27

A műfaj hazai rajongói valószínűleg temérdek időt töltöttek el a rejtély megoldásával: általában miért élvezetesebb az amerikai jazz zenekarok játéka a magyarokénál, amikor mi is dúskálunk a tehetségekben? A kérdés megválaszolásához köteteket írhatnánk tele, ráadásul mindenkinek van egy „tuti” elmélete, így nem is kívánok elmerülni ebben a témakörben, az azonban tény, hogy Tzumó levedlette a „magyaros” szokásokat és játékszemlélete teljesen átalakult.

Játéka csendesebb, letisztultabb és átgondoltabb lett. A legfontosabb pedig: zenésszé érett. Nem mintha eddig nem zongorázott volna bámulatosan, de olyan muzsikus lett belőle, aki tudja, hogy a kevesebb néha több, s aki ezt a tudást a gyakorlatba is képes átültetni. A koncerten ez világosan kiderült dacára annak, hogy a három muzsikus ritkán játszott előzőleg együtt. Mivel Tzumó nem rég tért haza az Egyesült Államokból, várható volt némi félreértés az Egri János (bőgő), Mohay András (dob) összeállítású ritmusszekció és a zongorista játéka között, de szerencsére a műfaj sajátossága, hogy a hibákból is könnyen lehet erényt kovácsolni a megfelelő partnerekkel.

Így ezektől a kis „homokszemcséktől” még oldottabb, még élvezetesebb lett a koncert, a második játékrészt pedig akár örömzenélésnek is nevezhetném. Ez köszönhető Egri szenvedélyes, őszinte örömtől átitatott bőgőzésének és Mohay kevésbé látványos, ám annál levegősebb és élvezetesebb dobolásának, valamint Cumó remekbe szabott szerzeményeinek egyaránt.

Ezidáig semmit sem tudtam a zongorista zeneszerzői ténykedéseiről, nem is sejtettem, hogy jazz darabjai a hazai termés legfényesebbjei közé tartoznak. Elhangzott balladája talán az egyedi harmóniafűzésből adódó sajátságos hangulatával, míg a Thelonious Monk- ra és Bud Powel-re emlékeztető main stream szerzeménye energikus ritmikájával és kissé fanyar humorával nyerte el a közönség tetszését.

Játéka csakúgy, mint kompozíciói magukban hordozzák a jazz amerikai zamatait. Nem érhető tetten, talán maga sem tudja, hogy azok pontosan hogyan is szivárogtak játékába, de külföldi tapasztalatai felbecsülhetetlen értékűvé válhatnak a hazai jazzoktatás számára. Ennyire testközelből csak néhány zenész tapasztalhatta meg a jazz szülőföldjének légkörét, sajnos legtöbbjük a tengerentúlon maradt, vagy már elhunyt. Ha ők már nem is, Tzumó még megoldhatja számunkra a rejtélyt: miért szólnak általában jobban az amerikai zenekarok?