Klaudia

Mitsoura

2005.12.22. 00:00

Programkereső

A Trafó idén harmadik alkalommal zárja koncertévadját Miczura Mónika zenei produkciójával. A spirituális utazással is felérő Mitsoura album élő előadása mind zeneileg, mind képileg felemelő élmény.
a648270b-271e-4c68-9582-285288d20396

Az indiai zenei hatások és a zenekar mögött látható, képzőművészek által készített hatalmas motívumok varázslatos világba repítik el a hallgatóságot. A koncerten a zenekar készülő új lemezéről is hallható lesz néhány dal.

Miczura Mónika „Mitsou” összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Újonnan alakult zenekarában olyan zenészek veszik körül, akik a tradicionális zene iránti érzékenységükkel izgalmas zenei környezetbe helyezik Mitsou dalait. Nem kizárólag az eredeti motívumok megőrzése volt a cél, sokkal inkább annak a környezetnek, atmoszférának a hallhatóvá tétele, ami körülveszi ezeket a dalokat.

”Ezek a dalok különböző cigány tradíciókból – a lovári, collár, gulvári, romungro –, zenei hagyományokból származnak. Édesanyám dalai, a család dalai, a közös ünnepek, a temetések dalai. Gyűjtések idős cigány emberektől, akik olyan tehetséggel énekeltek, ahogyan én talán sohasem fogok. Eléneklem a dalokat, melyek körülölelik az életem… A Mitsoura-val akartam újra a közönség elé lépni. Hogy így ismerjenek meg, amilyen vagyok, amilyen lettem. Természetes folyamat volt. Egy szép, lassú kiteljesedés. Nekem így szólnak ezek a dalok.” (Mitsou)

(2005. december 29. 20:00 Trafó – Kortárs Művészetek Háza – Mitsoura; km.: Miczura Münika „Mitsou” (ének, percussion), Monori András (gadulka, kaval, soprano, ektar, zurna), Szalai Péter (tabla, ghatam, doromb, dholak, kalimba, konnakol), Lukács Miklós (cimbalom), Moldvai Márk (pro tools, live surround, percussion), Mandula Éva (live animációk); jegyár: 1500 Ft)