Márk

Új szerzői jogi szabályozás a táncházakban

2006.01.16. 00:00

Programkereső

A Hagyományok Háza és az országos népművészeti civil szervezetek kezdeményezésére a táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás 2006. január 1-től megváltozott. Az új szabályozás jobban megfelel a népzenei rendezvények, táncházak sajátos jellegének.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

Amennyiben a táncházban kizárólag a magyar és magyarországi nemzetiségi folklór körébe tartozó zene szólal meg, nem kell jogdíjat fizetni, mivel a folklór nem tartozik a szerzői jogvédelem hatálya alá (a feldolgozások igen!). Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület és a Hagyományok Háza közötti együttműködési megállapodás értelmében a Hagyományok Háza az Artisjus rendelkezésére bocsátja azon táncházak listáját, amelyekben igazolhatóan csak és kizárólag magyar és magyarországi nemzetiségi népzenét játszanak. Ehhez az adott táncház szervezőinek be kell jelentkezniük a Hagyományok Házánál, ahol a Táncház Egyesület képviselőivel együtt – a táncházban zenélő zenekar tevékenységének ismeretében – összeállítják a jogdíjmentes táncházak naptári évre vonatkozó listáját.

A jogdíjmentességet igénybe venni kívánó táncházak szervezőit arra kérik, 2006. január 25-ig jelentkezzenek az alábbi honlapokról letölthető űrlap visszaküldésével a következő címeken:
- faxon: (1) 225-8612 (Hagyományok Háza); (1) 214-3521 (Táncház Egyesület)
- levélben: Hagyományok Háza - Táncházregisztráció, 1251 Budapest, Pf. 23.

A Nyilatkozatot a táncház szervezőjének cégszerű aláírásával kell benyújtani (aláírás, név nyomtatott betűkkel, beosztás megnevezése, pecsét – amennyiben ezt alapító okirat, cégbejegyzés rögzíti). Amennyiben egy táncházban előfordulnak jogvédett művek, úgy azok arányához igazodva a korábbinál mérsékeltebb jogdíjat kell befizetni az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részére. A részletes szabályozást a várhatóan január végén megjelenő jogdíjközlemény tartalmazza.

További felvilágosítás e-mailben a monostori.gabor@hagyomanyokhaza.hu vagy a tanchaz@mail.datanet.hu címen, telefonon az (1) 225-8612-es számon (Hagyományok Háza, Monostori Gábor), illetve az (1) 214-3521-es számon (Táncház Egyesület, Berán István) kérhető.